Țara care ar putea rămâne fără apă în câteva decenii

Țara care ar putea rămâne fără apă în câteva decenii

În aproximativ cinci decenii, Statele Unite ale Americii ar putea să se confrunte cu deficite de apă signifiante, potrivit unui studiu.

Lipsa de apă este o problemă reală, care există deja în anumite zone. Spre exemplu, în 2018 vorbeam despre orașul Cape Town și lipsa de apă de acolo. Acest oraș era cunoscut pentru că abunda de apă din surse naturale. Acum ar putea deveni în viitorul apropiat primul oraș din lume care va rămâne fără apă. În ultimii ani însă, seceta din regiunile apropiate de Cape Town a făcut ca nivelul barajelor de alimentare cu apă să scadă ca niciodată.

Începând cu anul 2071, efectele combinate ale schimbării climatice și ale creșterilor de populație ar putea aduce provocări serioase pentru mai mult de jumătate din cele 204 bazine hidrografice de pe suprafața SUA. Cele mai periclitate zone ar putea fi Marile Câmpii, statele din sud-vestul și centrul Munților Stâncoși, California și zonele din sudul țării (mai ales Florida).

„[Mare parte] din SUA va avea mai puțină apă în timp”, a zis unul din cercetători, economistul Thomas Brown de la US Forest Service pentru Reuters. Brown și echipa sa au folosit modele de climat global, dar și informațiile cu privire la creșterile de populație, pentru a prevesti scenariile viitoare cu privire la climă.

Potrivit echipei de cercetători, stabilitatea în ceea ce privește apa din SUA a fost atinsă în anii 1980, mulțumită tehnologiilor avansate ale acelor vremuri de a crea noi fântâni, tuneluri și țevi de apă. „Deși studiile arată că schimbarea climatică probabil va aduce precipitații crescute în multe zone în 48 de state învecinate din SUA, mai ales în regiunile nordice, alte zone sunt așteptate să primească mai puțin”, au subliniat cercetătorii.

Aceștia au estimat că primele deficite de apă vor afecta 83 de bazine hidrografice în perioada 2021-2045, următoarele 92 de bazine hidrografice între 2046-2070, iar altele 96 în perioada 2071-2095. Cu toate astea, ei au subliniat că schimbările nu sunt bătute în piatră. Ele ar putea fi prevenite sau ameliorate dacă s-ar implementa schimbări în felul în care oamenii f0losesc apa (în special în agricultură și în diversele industrii).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: