Cum să eviți știrile care îți strică dispoziția și îți afectează nervii

Cum să eviți știrile care îți strică dispoziția și îți afectează nervii

Conceptul de știri false nu este unul nou, dar asta nu înseamnă că oamenii nu continuă să îi cadă pradă.

Cercetătorii de la universitățile Princeton și New York au efectuat chiar un studiu asupra americanilor, pentru a observa cine este mai predispus să distribuie știri false. Aproximativ 11% din persoanele cu vârste peste 65 de ani au distribuit un articol fabricat, față de doar 3% în rândul celor de 18-29 de ani. De asemenea, cei de peste 65 de ani au distribuit de două ori mai multe știri false decât cei din grupul 45-65 și de șapte ori mai multe decât cei din 18-29.

Persoanele mai în vârstă nu sunt însă singurele predispuse să creadă în știri false și să le distribuie. Dar ce e de făcut pentru a ajuta oamenii creduli să fie mai critici în gândire și să distingă știrile false de cele reale? Din punct de vedere psihologic, ar fi mai multe de zis.

Înainte de orice, e bine să știi că știrile false se bazează pe atribuirile greșite – acele dăți când îți amintești ceva, dar nu mai știi exact sursa acelei informații. Un studiu din 2016 a căutat să examineze titlurile știrilor false scrise în timpul campaniei electorale din Statele Unite ale Americii. Cercetătorii au descoperit că până și un titlu fals este suficient să îi facă pe oamenii să se încreadă în conținutul prezentat. Expunerea repetată poate mări senzația că informațiile greșite sunt adevărate. Repetiția creează un consens de grup, care duce la amintiri greșite (efect cunoscut sub numele de Efectul Mandela).

Pentru a evita credința în știrile false, sunt necesare trei întrebări simple.

  • Ce tip de conținut este acesta? Mulți oameni se bazează pe social media pentru a obține informații. Tocmai de aceea, o perioadă scurtă de reflectare asupra tipului de conținut (știri, satiră, comentariu) este necesară.
  • Unde este publicat? Este foarte important locul unde este publicat un material. Dacă este important, acesta va fi tratat de mai multe publicații de încredere.
  • Cine beneficiază de el? Nu în ultimul rând, este important să știi cine ar putea beneficia de o anumită știre. O asemenea întrebare ajută să îți analizezi și propriile tale interese, nu doar pe ale celorlalți.