După plecarea lui Steve Jobs, Apple a suferit acum cea mai mare transformare: cine s-a retras de la conducere

După plecarea lui Steve Jobs, Apple a suferit acum cea mai mare transformare: cine s-a retras de la conducere

Pentru fanii Apple, timp de câteva decenii, compania a fost sinonimă cu trei nume importante Steve Jobs, Steve Wozniak și Jonathan Ive. Produsele gigantului din Cupertino nu ar fi existat fără ei.

Steve Wozniak a plecat primul de la conducerea companiei, din poziția de co-fondator Apple. A urmat decesul lui Steve Jobs în 2011. Acum, a sosit momentul ca Sir Jonathan Ive să se retragă de la conducerea unei dintre cele mai profitabile companii din toate timpurile.

Pentru ca acționarii să nu fie luați prin surprindere, anunțul că vicepreședintele responsabil de design va părăsi compania Apple a fost făcut în luna iunie a acestui an. După aproape șase luni de la anunț, inevitabilul s-a produs. Numele lui Jonathan Ive nu se mai află în cabinetul de directori al companiei americane. 

Au existat niște speculații în piață, în preajma anunțului că va pleca Jony Ive. Mulți au fost de părere atunci că decizia este motivată de lipsa de interes a lui Tim Cook pentru partea de design. În schimb, actualul CEO al Apple este interesat mai mult de operațiuni, proiecte, profitabilitate. Nu a durat mult până când președintele companiei a clasificat zvonurile ca fiind absurde.

Detaliile de fond ale plecării lui Ive pentru a-și face propria companie de design contează însă mai puțin. Important este rolul pe care l-a avut acest om în realizarea celor mai reprezentative produse care au ieșit din Cupertino. Pe lângă faptul că i-ai auzit vocea pe coloana sonoră a clipurilor de prezentare din ultimul deceniu, Ive s-a angajat la Apple în 1992. Până în 2019, a fost implicat în mod direct în designul produselor care poartă sigla mărului mușcat.

Dacă nu era Jony Ive, nu am fi avut produse precum iMac-ul, Power Mac G4 Cube, iPod-ul, iPhone-ul, iPad-ul sau MacBook-ul. Talentul lui în materie de design s-a extins și în arhitectură, fiind responsabil de aspectul magazinelor oficiale Apple, pe care le găsești în fiecare colț al mapamondului și de construcție Apple Park.

Sir Jonathan Ive are o serie importantă de proiecte personale cărora vrea să le dedice timp, prin intermediul companiei sale LoveFrom. Apple va fi primul client al companiei, deși va fi mai interesant să vedem care vor fi celelalte colaborării ale studioului de design. Noii oameni responsabili de design la Apple sunt Evans Hankey și Alan Dye.