02 iul. 2019 | 14:39

Site-ul care-ți arată dacă-ți iei țeapă când cumperi un apartament

ACTUALITATE
Site-ul care-ți arată dacă-ți iei țeapă când cumperi un apartament

Atunci când ești în căutarea unui apartament sau a unei case analizezi toate ofertele de pe mai multe platforme de anunțuri. Cum știi dacă ai prețul corect?

Să cumperi un apartament poate fi o corvoadă. În primul rând, trebuie să te decizi dacă vrei să cumperi un apartament sau nu, cu câte camere să fie, în ce cartier și așa mai departe. După ce ai stabilit anumite criterii de selecție, trebuie să începi să te uiți peste anunțurile de vânzare. Astfel de anunțuri le poți găsi pe platforme de anunțuri, pe Facebook și așa mai departe.

O metodă prin care poți vinde/achiziționa un imobil este prin listarea/căutarea acestuia prin intermediul unei agenții imobiliare. Agenții pot lua în primire corvoada de a vinde un apartament, găsesc clienții, îi conving, apoi agenția și agentul rămân cu un procent din vânzare.

Înainte să cumperi o locuință prin intermediul unei agenții ar fi bine să verifici acest site.

Cum verifici dacă plătești prea mult pentru un apartament

După cum îi spune și numele, platforma este un fel de radar al proprietăților din România, vezi locuințe și informații despre acestea, dar și prețul oferit de diferitele agenții care-l au în ofertă.

Practic, aici se centralizează anunțuri de vânzare de la mai multe agenții apoi duplicatele se grupează și se listează prețul pentru fiecare. Potrivit platformei, există 15070 de apartamente de vânzare în București, iar informațiile au fost centralizate din 66002 anunțuri.

De exemplu, acest apartament este pus la vânzare de către trei agenții imobiliare, iar prețul este diferit la fiecare dintre acestea. Cel mai ieftin se vinde la Residentialist by SVN Romania, apoi cu 1900 de euro mai mult se vinde la Cristal Imobiliare, iar la Galaxy IMOB prețul este majorat cu 3000 de euro.

Un alt apartament este listat la cinci agenții, iar diferențele sunt de câteva mii de euro. Am observat diferențe și de 15.000 sau 20.000 de euro între anunțuri de vânzare.