12 feb. 2019 | 19:49

Țara care a găsit o metodă extraordinară ca să oprească sinuciderile

ACTUALITATE
Țara care a găsit o metodă extraordinară ca să oprească sinuciderile

Problema sinuciderilor din cauza bullying-ului din școli este foarte gravă în Japonia, tocmai de aceea experții de acolo caută să o rezolve cu ajutorul inteligenței artificiale.

În 2011, un elev de 13 ani din Otsu, Japonia, s-a sinucis aruncându-se de la înălțime după ce nu a mai putut suporta săptămânile de bullying din partea colegilor săi. Profesorii săi au zis pe atunci că nu ar fi fost vorba de vreun abuz și au luat situația în glumă. Ulterior, un chestionar realizat la nivelul școlii a arătat că între bullying și sinuciderea elevului a existat cu adevărat o conexiune. Astfel, autoritățile japoneze au început să stabilească reguli cu privire la bullying-ul din școli.

Mai nou, autoritățile din Otsu vor să lupte împotriva problemei sinuciderilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceasta din urmă ar putea să prezică felul în care ratele de sinucideri ar putea evolua în școli. Conform The Japan Times, școala va oferi inteligenței artificiale informații cu privire la 9.000 de cazuri suspectate de bullying raportate de școlile și liceele din Otsu între 2012 și 2018. Informațiile vor cuprinde tot soiul de date, precum vârsta, sexul, rata absențelor și notele elevilor.

„Printro analiză teoretică a datelor din trecut [realizată de] inteligența artificială, vom putea să răspundem corect cazurilor [de bullying] fără să ne bazăm doar pe experiențele trecute ale profesorilor”, a zis primarul Otsu, Naomi Koshi. „Este important să știm ce cazuri au tendința de a deveni serioase”.

În cazul în care inteligența artificială va putea să împiedice chiar și un elev de a ajunge în cel mai dureros punct al depresiei – acela în care simt nevoia să se sinucidă – atunci întreaga inițiativă merită efortul și investițiile. Cu puțin noroc, și alte școli din lume se vor inspira din această inițiativă și vor crea sisteme similare de inteligență artificială care să protejeze elevii de riscul sinuciderii.