Scenariul în care omenirea ar renunța la știință îți arată de ce e importantă

Scenariul în care omenirea ar renunța la știință îți arată de ce e importantă

De-a lungul timpului știința ne-a ajutat să descoperim cele mai apăsătoare mistere despre lume. De asemenea, știința a salvat milioane de oameni, datorită descoperirilor din medicină. Dar ce s-ar întâmpla dacă știința ar dispărea peste noapte?

Dacă știința ar dispărea din senin, cu siguranță lumea așa cum o știi tu azi nu va mai arăta la fel. Însă, pe lângă faptul că cercetarea ne-a adus de-a lungul timpului o mulțime de avantaje, nu putem să negăm faptul că a adus și dezavantaje. De exemplu, știința este responsabilă pentru crearea armelor de distrugere în masă.

Iar azi, deja ne confruntăm cu un paradox: se investesc miliarde de dolari și de euro în știință, de multe ori pentru niște idei aproape lipsite de beneficii directe (cum ar fi trimiterea omului pe Marte, ca să aibă de unde să se întoarcă), dar încă nu s-au rezolvat probleme mari ca sărăcia, foametea, războaiele, mafiile, poluarea etc.

Merită să mai investești atât de mult în știință? Gândește-te cât cheltuie S.U.A., Rusia sau China pe megaproiectelor lor științifice, precum cercetarea spațială. Aproape că nici nu poți estima.

De ce nu putem renunța peste noapte la știință

În primul rând, cred că ar fi deja prea târziu ca să facem acest lucru, deoarece majoritatea oamenilor sunt deja dependenți de tehnologie, în mod direct sau indirect, care bineînțeles n-ar mai exista fără știință.

În plus, știința a schimbat modul în care relaționăm unii cu alții, a schimbat felul în care se face politica și înțelegem mult mai bine natura, dar asta ne și determină să o exploatăm la maximum.

Mai pe scurt, dacă spui stop progresului științific, spui adio tuturor avantajelor (și nu sunt puține) pe care le ai azi. Gata cu telefoanele, cu internetul, poate chiar vei rămâne muritor de foame, dacă serviciul tău este legat de tehnologie (și, azi, cam toate joburile sunt).

Cu alte cuvinte, fără știință tot progresul de evoluție a omului s-ar putea duce pe apa sâmbetei, iar noi am putea deveni din nou niște primate sălbatice, neguvernabile.

Citește și:
Etichete: