21 aug. 2019 | 08:31

Salariile mari din România și puterea de cumpărare: cum au evoluat prețurile în ultimii 5 ani

ACTUALITATE
Salariile mari din România și puterea de cumpărare: cum au evoluat prețurile în ultimii 5 ani
Inquam Photos / Octav Ganea

Salariile nete din România au crescut în mod constant în ultimii cinci ani, alimentând ideea de prosperitate. În practică, situația este mai complicată.

O analiză a celor de la Hotnews scoate la iveală realitatea crudă a inflației și o consecință gravă a umflării artificiale a veniturilor. În final, degeaba îți intră mai mulți bani în cont la final de lună, dacă poți cumpăra mai puțini cartofi decât în urmă cu cinci ani.

În ultimii cinci ani, salariile au crescut pe toate fronturile și în toate meseriile. Este aproape imposibil ca în 2019 să nu ai mai mulți bani decât în 2015. Asta nu înseamnă însă că poți cumpăra mai multă marfă din magazine. Pornind de la informații furnizate de INS, a fost realizat un grafic pentru evoluția de preț a celor mai importante alimente. S-a încercat urmărirea cantităților de produse pe care le puteai cumpăra în 2015, comparativ cu ceea ce poți cumpăra acum, având în vedere că ai mai mulți bani la dispoziție.

Pentru că inflația a explodat în ultimii ani, indiferent de ceea ce vor guvernanții să crezi, de fapt îți merge mai prost. Nici măcar nu contează județul în care îți desfășori activitate. În 2015, un kilogram de cartofi nu depășea 2 lei pe kilogram, în timp ce valoarea medie din 2019 a fost de aproximativ 6 lei pe kilogram. În final, concluzia este clară. În aproape fiecare localitate de la noi, cumperi mai puțini cartofi dintr-un salariu net, comparativ cu acum 5 ani.

Situația este una foarte similară și în cazul verzei. în județele Arad, Botoșani, Cluj, Sibiu și Mureș, puterea de cumpărare a scăzut și cumperi mai puțină varză decât o făceai în 2015, prin intermediul unor salarii semnificativ mai mari. Singurul aliment care a devenit în mod real mai ieftin raportat la salariile de acum este banalul ou, în timp ce laptele se află undeva la mijloc. În unele județe cumperi mai mult, în altele mai puțin, comparativ cu acum cinci ani. Astfel de analize pragmatice scot la iveală că schimbările economice populiste ale guvernării PSD-ALDE nu te-au ajutat în mod real.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele