Românii țepari, prinși de americani: ce pedeapsă au primit cei doi bărbați

Românii țepari, prinși de americani: ce pedeapsă au primit cei doi bărbați

Doi români au fost arestați în Statele Unite după ce au reușit, cu ajutorul unui malware extrem de complex, să fure câteva milioane de dolari.

Cei doi bărbați, Bogdan Nicolescu și Radu Miclăuș, au 36 respectiv 37 de ani. Au reușit să comită un număr impresionant de infracțiuni chiar de la ei de acasă, din București. Printre acestea ,fraudă financiară, furt de identitate și conspirație la spălare de bani.

Bărbații au folosit malware pentru a fura date de pe carduri și alte informații financiare de la cetățeni americani. Au infectat peste 60.000 de computere și au trimis peste 11 milioane de mailuri malițioase. Cu ajutorul acestora au reușit să fure peste patru milioane de dolari.

Cum a funcționat malware-ul

Totul a început în 2007, când cei doi au dezvoltat malware-ul care urma să fie diseminat prin mailuri malițioase. Atacurile au fost de tip phishing. Mailurile păreau să provină de la entități legitime, precum Western Union, antivirusul Norton sau IRS, fiscul american. Atunci când oamenii dădeau click pe link-ul din mail, malware-ul era instalat pe computer.

Dar schema este mai complexă de atât. Malware-ul colecta adrese de mail din computerul infectat și permitea celor doi să redirecționeze atacul și către alte victime.

De asemenea, cei doi români au folosit computerele infectate și pentru a mina criptomonede.

După ce căpătau control asupra computerelor, atacatorii puteau fura informații personale, precum datele de pe card, nume de utilizatori și parole. De asemenea, malware-ul era proiectat pentru a dezactiva soluțiile de securitate ale utilizatorilor și pentru a le împiedica acestora accesul la site-urile forțelor de ordine.

Românii au folosit banii și pentru a investi în propria „afacere”, potrivit oficialilor americani, pentru închirierea serverelor, cumpărarea de domenii sau plătirea unor VPN-uri menite să le păstreze identitatea secretă.

Cei doi au fost extrădați în Statele Unite, unde urmează să fie judecați pentru faptele lor. Condamnarea va avea loc pe 14 august, iar sancțiunile ar putea fi severe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Engadget