10 apr. 2019 | 07:11

Rușii sunt convinși că pot zdrobi inamicii doar cu mintea

ACTUALITATE
Rușii sunt convinși că pot zdrobi inamicii doar cu mintea
ludovico114/reddit

Un raport din revista oficială a Ministerului Apărării din Rusia arată că „supersoldații” ruși își pot folosi tehnicile de „parapsihologie” pentru a zdrobi computerele inamice, a accesa mințile soldaților străini și a citi documentele în alte limbi din seifurile încuiate.

De unde această gamă variată de abilități, desprinsă din filmele SF cu buget redus? Raportul, denumit „Super Soldatul pentru Războaiele Viitorului”, arată că ele provin de la delfinii telepatici cu care supersoldații pot comunica. După cum poate îți dai seama, raportul este plin de nonsensuri și fantezii idioate. Cu toate astea, el îți poate arăta ambițiile și chiar disfuncțiile pe care le are armata rușilor.

Raportul vorbește despre așa-zisele super-puteri ale soldaților folosind termeni precum „metacontact” și „parapsihologie”. Acesta din urmă descrie abilități mentale ieșite din comun, care nu prea au sens din punct de vedere științific. Conform raportului, Rusia a descoperit acele puteri prin studierea îndelungată a delfinilor telepatici, din anii 1980 până în prezent.

„Cu un efort de gândire ai putea, de exemplu, să închizi programe de computer, să arzi cristale în generatoare, să tragi cu urechea la o conversație, sau să strici programele de televiziune și radio și [mijloacele de] comunicare”, arată articolul, conform traducerii realizate de cei de la Business Insider. „Cei capabili de metacontact pot, de exemplu, să conducă interogații nonverbale. Pot vedea prin soldatul capturat: cine este această persoană, punctele lor forte și laturile lor slabe, și dacă sunt deschiși la recrutări”.

Șeful comisiei de combatere a pseudoștiinței de la Academia Rusă de Științe, Yevgeny Alexandrov, a explicat pentru RBK că „parapsihologia combat” este o invenție a pseudoștiinței și nimic mai mult. „Toată vorbăraia despre transferul gândurilor la distanță nu are o bază științifică, nu există niciun caz înregistrat de acest gen, este pur și simplu imposibil”, a subliniat el.

Cum de un asemenea articol a ajuns într-o publicație de prestigiu rămâne însă un mister.