Motivul pentru care roșiile de la supermarket nu au niciun gust

Motivul pentru care roșiile de la supermarket nu au niciun gust

Ai pățit vreodată să iei din supermarket roșii care arată minunat de coapte, iar acasă să constați cu tristețe că nu au niciun gust?

Roșiile sunt un ingredient de bază în multe mâncăruri – sandwich-uri, salate, supe, tocănițe – dar când sunt cumpărate din supermarket parcă nu au niciun farmec. Un studiu publicat în Nature Genetics sugerează că există și un motiv științific pentru care se întâmplă acest lucru.

Cercetătorii de la Agricultural Research Service și de la Boyce Thompson Institute au căutat să analizeze genomul roșiilor moderne cultivate și cel al roșiilor crescute în sălbăticie. Echipa de oameni de știință a găsit mii de gene care până acum erau necunoscute.

Când au comparat roșiile cultivate modern cu cele din sălbăticie, cercetătorii au observat că din cele din prima categorie lipsesc mii de gene care se regăsesc în cele din a doua categorie. Se pare că în cursa de a crește roșii cât mai mari și mai frumoase, agricultorii au pierdut pe drum gustul delicios al roșiilor.

„Una din cele mai importante descoperiri din construirea genomului este o formă rară a unei gene etichetate drept TomLoxC, care diferă în mare parte de versiunea promotorului ADN al genei”, a explicat co-autorul studiului, James Giovannoni. „Gena influențează gustul fructului prin catalizarea biosintezei unui număr de componente lipide volatile care se evaporează ușor și contribuie la aromă„.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că gena care contribuie la aroma bogată a roșiilor este prezentă doar în 2% din roșiile pe care le găsim în supermarket, spre deosebire de 90% în roșiile din sălbăticie. Va fi nevoie de îmbunătățiri atente și ar putea să dureze ceva timp până când roșiile pe care le cumpărăm vor avea din nou gustul bun și intens pe care îl aveau roșiile înainte să fie „domesticite”, dar efortul va merita în cele din urmă.

Citește și:
Sursa: BGR
Etichete: