Roboții devin mai rapizi cu ajutorul acestui nou algoritm

Roboții devin mai rapizi cu ajutorul acestui nou algoritm

Tehnologia se dezvoltă constant, iar cercetătorii găsesc mereu modalități prin care să facă roboți din ce în ce mai inteligenți.

Roboții capătă tot mai mult trăsături umane și ajung să se comporte tot mai mult ca ființe vii. Totuși, acestora le este încă mult mai greu să îndeplinească sarcini simple precum apucarea unui creion, în comparație cu omul. O echipă de experți a dezvoltat un nou algoritm care să rezolve exact această problemă.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit o modalitate prin care să-i facă pe roboți mai rapizi atunci când încearcă să manipuleze diverse obiecte. Astfel, de la durata îndeplinirii unei sarcini care le-ar lua acestora, în mod obișnuit, 10 minute, timpul s-ar reduce la mai puțin de o secundă.

De ce durează atât de mult pentru roboți să îndeplinească o sarcină? Ei bine, atunci când primește o comandă, robotul trebuie să facă o serie de calcule înainte de a acționa. Ia în considerare o serie de proprietăți și probabilități, cum ar fi fricțiunea și geometria, dar și modul în care diverse combinații ale acestor proprietăți interacționează mecanic, pe baza legilor fizicii.

Roboți mai rapizi cu ajutorul cercetătorilor MIT

Astfel, în timp ce algoritmii tradiționali ar avea nevoie de zeci de minute pentru planificarea unei succesiuni de mișcări, abordarea noii echipe reduce durata acestui proces de planificare până la mai puțin de o secundă.

Accelerarea acestui proces pentru roboți ar putea fi utilă chiar și în cazul în care este necesară o manipulare extrem de complexă și precisă a unor instrumente.

„Majoritatea roboților din fabrică care folosesc unelte au o mână special concepută, așa că, în loc să aibă abilitatea de a apuca o șurubelniță și de a o folosi în mai multe moduri diferite, aceștia fac din mână o șurubelniță”, spune Rachel Holladay, co-autor al studiului. Totuși, cercetătorii ar vrea un robot care să poată chiar ridica diferite lucruri și pe care să le poată folosi, mai spune aceasta. Acest lucru i-ar da mai multă mobilitate. Iar noua descoperire face totul mai posibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: TechCrunch
Etichete: