Robotul care le citește bătrânilor din aziluri Biblia când se simt singuri

Robotul care le citește bătrânilor din aziluri Biblia când se simt singuri

Tehnologia vine cu multe avantaje, care mai de care mai neașteptate. Mai nou, cercetătorii au creat un robot care le citește bătrânilor din aziluri Biblia.

Robotul SanTO are 45 de centimetri înălțime și seamănă cu una din acele figurine decorative din casele persoanelor catolice. Însă SanTO este echipat cu un software care îl ajută să asculte oamenii, să le scaneze chipurile pentru a detecta anumite emoții și să selecteze pasaje din Biblie care să îi ajute cu problemele lor specifice, după cum arată The Wall Street Journal.

Designer-ul din spatele lui SanTO este roboticianul Gabriele Trovato. Acesta a fost avertizat de la bun început de către liderii din lumea religioasă să nu îi ofere inteligenței artificiale abilitatea de a interpreta pasajele din Biblie, ci doar să le recite. „Au spus că există un factor uman care este foarte important în comunicarea credinței„, a explicat Trovato. „Până și alegerea textului potrivit, căii potrivite din Biblie, nu este ceva ce se face ușor”. Când Trovato i-a zis lui SanTO că are temeri legate de viitor, robotul i-a citit un pasaj biblic despre cum viața trebuie luată în piept treptat, încetul cu încetul.

Nu este prima oară când religia și tehnologia se amestecă – există deja roboți care țin predici, Papa și-a făcut aplicație și poate îți mai amintești de stick-ul sfânt. Deși pare o uniune controversată, ea nu lezează religia, ci din contră, o ajută să înflorească acolo unde te-ai aștepta mai puțin. Trovato a explicat că robotul lui ar putea, deopotrivă, să răspândească idei religioase, dar și să fie un prieten bun pentru bătrânii singuri, care nu mai au parte de prea mulți oameni care să îi asculte sau să vorbească cu ei.

„Este interesant de observat, de studiat, [felul în care] această schimbare de mediu influențează relația oamenilor cu Dumnezeu și activitatea religioasă”, a zis Travato.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism