Riscul neștiut al implanturilor mamare: ce înseamnă, de fapt, „punerea de silicoane”

Riscul neștiut al implanturilor mamare: ce înseamnă, de fapt, „punerea de silicoane”
Sursa foto: Southern Illinois University/Science Source

Implanturile mamare erau cândva populare în rândul persoanelor care chiar aveau nevoie de ele – cum ar fi femeile care au suferit mastectomii. Mai apoi au început operațiile cu implanturi mamare din vanitate – complet inutile, nu tocmai estetice și, conform studiilor, nu prea sănătoase.

În urmă cu opt ani, Food and Drug Administration (FDA) a anunțat pentru prima oară că între implanturile mamare și un tip rar de cancer al sistemului imunitar ar exista o legătură. Astăzi, mai mult ca oricând, acea legătură pare să aibă extrem de multe dovezi care să o susțină.

În ultimii ani s-au înregistrat 457 de cazuri confirmate de limfom anaplastic cu celule mari în rândul femeilor care au avut implanturi mamare în ultimii ani. Astfel, FDA a lansat o declarație pe baza unei recenzii recente a  studiilor medicale, în care îi sfătuiește pe oameni și pe experții din industria medicală să nu uite de riscurile posibile care sunt implicate în operațiile de implanturi mamare.

„După o analiză complexă a datelor, raportăm că, până în septembrie 2018, agenția a primit un total de 660 de rapoarte ale dispozitivelor medicale cu privire la cazurile de limfom anaplastic cu celule mari asociate cu implanturile mamare din Statele Unite din 2010 până acum”, au subliniat cei de la FDA. „Din cele 660 de rapoarte ale dispozitivelor medicale, analiza noastră în profunzime sugerează că există 457 de cazuri unice de cazuri unice de limfom anaplastic cu celule mari asociate cu cu implanturile mamare, inclusiv morțile a nouă paciente”.

Încă nu se știe dacă legătura dintre limfomul anaplastic cu celule mari și implanturile mamare este de tip cauză-efect. Cercetările în acest sens continuă, iar între timp organizațiile de sănătate caută să îi atenționeze pe oameni de potențialul pericol.

„Deși numărul de cazuri identificate de limfom anaplastic cu celule mari este mic prin comparație cu cele 1,5 milioane de paciente care primesc implanturi mamare la nivel global în fiecare an, datele confirmate și informațiile publicate analizate până în prezent sugerează că pacienții cu implanturi mamare au un risc crescut de limfom anaplastic cu celule mari”.

Citește și: