Riscul la care te-ai putea expune când iei probiotice

Riscul la care te-ai putea expune când iei probiotice

Oamenii iau probiotice pentru a-și echilibra flora intestinală cu bacteriile bune din acestea. Un studiu arată însă că aceste probiotice s-ar putea întoarce împotriva noastră.

„Dacă vom folosi lucruri vii ca medicamente, trebuie să recunoaștem că vor ajunge să se adapteze, iar asta înseamnă că ceea ce îți bagi în corp nu reprezintă neapărat ceea ce va [deveni] câteva ore mai târziu”, a explicat patologul și inginerul biomedical Gautam Dantas.

Spre deosebire de alte medicamente, organismele vii (cum sunt bacteriile din probiotice) au o viață a lor. Cu alte cuvinte, ceea ce înghiți se poate reproduce în interiorul tău. Iar ceea ce se reproduce, se poate schimba. „Nu există niciun microb care să fie imun evoluției”, a zis Dantas.

Acesta din urmă a condus o echipă de cercetători de la University of Washington, care a analizat o bacterie menită să ajute oamenii care suferă de diaree – mai exact, una din tulpinile bacteriei Escherichia coli, E. coli Nissle 1917, descoperită de fizicianul german Alfredd Nissle acum un secol. Această bacterie s-a dovedit eficientă și sigură pentru a fi folosită în tratamentul împotriva diareei.

Subiecții testului au fost niște șoareci care fuseseră special crescuți pentru a nu avea germeni în organism. Șoarecii au fost împărțiți în patru grupe: trei dintre ele au avut microbiomul din stomac modificat în diverse moduri (atât sănătoase, cât și nesănătoase), iar al patrulea grup a rămas „steril”.

Fiecare grup a primit bacteria E. coli Nissle 1917. Mai apoi, șoarecilor li s-au impus anumite diete: unii au primit mâncare de șoareci fadă, alții mâncare de șoareci mai sănătoasă, alții o dietă occidentală bogată în grăsimi și zaharuri, iar alții o dietă occidentală cu un conținut de fibre mai ridicat.

După cinci săptămâni, șoarecii au fost din nou analizați. Cercetătorii au descoperit că bacteriile „prietenoase” se schimbaseră în mod negativ, mai ales în rândul șoarecilor cu diete mai puțin sănătoase. În intestinele șoarecilor care fuseseră supuși unei diete occidentale, bacteriile E. coli Nissle 1917 au suferit mutații (pozitive pentru ele, negative pentru organismul gazdă), care să le ajute să facă față stresului și să descompună mai ușor carbohidrații.

Studiul nu este însă menit să te facă să îți arunci probioticele la gunoi. La urma urmei, experimentele au fost făcute pe șoareci, nu pe oameni. Cercetătorii cred că descoperirile ar putea fi de folos pentru viitoarele medicamente. „Putem folosi principiile evoluției pentru a crea un medicament mai bun, care este modelat cu grijă pentru oamenii care au nevoie de el”, a zis Dantas. „Aceasta este o oportunitate, nu o problemă”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: