Riscul mai puțin cunoscut la care sunt expuși astronauții în spațiu

Riscul mai puțin cunoscut la care sunt expuși astronauții în spațiu

Spațiul este un loc extrem de periculos, tocmai de aceea atât de puțini oameni care ajung acolo. Doar că cercetătorii cred că acesta ar prezenta un risc mai puțin cunoscut pentru sănătate – cancerul.

Cercetătorii de la University of Arizona au studiat opt mostre de sânge de la astronauți care au petrecut cel puțin șase luni de zile pe Stația Spațială Internațională. Pe acestea le-au comparat cu mostrele de sânge extrase dintr-un grup de control format din oameni care nu au fost în spațiu. Au descoperit astfel că mersul în spațiu le-ar putea afecta abilitatea de a se lupta cu boli precum leucemia.

Cercetarea a fost fondată de NASA și publicată în Journal of Applied Physiology. În aceasta s-a descoperit că funcția celulelor albe – aceea de a ajuta în lupta cu virusurile normale și cu celulele canceroase – este afectată în mod signifiant în rândul astronauților. După numai 90 de zile petrecute în spațiu, abilitatea astronauților de a se lupta cu leucemia scăzuse cu 50%.

„[Motivul pentru care] NASA și alte agenții spațiale se îngrijorează este dacă sistemul imunitar va fi compromis în timpul misiunilor spațiale foarte lungi”, a explicat autorul senior al studiului, Richard Simpson, care este profesor de științe nutriționale la University of Arizona. „Cancerul este un risc mare pentru astronauți în timpul misiunilor spațiale îndelungate din cauza expunerii la radiații”.

Cercetătorii mai au însă de demonstrat că între scăderea funcționalității celulelor albe și susceptibilitatea astronauților de a face cancer. O explicație pentru scăderea funcționalității ar putea fi nivelele ridicate de stres, microgravitația și radiațiile. Sistemul imunitar al astronauților poate fi îmbunătățit cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice atunci când aceștia se întorc pe Pământ.

Până acum, cercetarea de față reprezintă un pas important în a înțelege de ce sistemul imunitar al oamenilor este compromis în timpul călătoriilor în spațiu. La urma urmei, vom avea nevoie de asta dacă visurile mărețe ale companiilor spațiale de a trimite oameni pe Marte se vor îndeplini vreodată.

Citește și:
Sursa: Futurism