Raspberry Pi 4 este calculatorul minune care costă 150 lei

Raspberry Pi 4 este calculatorul minune care costă 150 lei

Raspberry Pi este o un mini computer folosit de pasionații de programare la sarcini din ce în ce mai complexe, iar ultima versiune este spectaculoasă, fără să fie mai scumpă decât în trecut.

Odată cu lansarea Raspberry Pi 4, sistemul cred că a beneficiat de cel mai mare upgrade de performanță de la prima iterație. Acum, calculatorașul este semnificativ mai versatil și poate fi folosi într-o mulțime de scenarii. Faptul că prețul de pornire este același reprezintă un bonus deloc neglijabil.

Cel mai important upgrade implementat în Raspberry Pi 4 constă în procesorul mult mai rapid. Acesta include patru nuclee Cortex-A72 tactate la 1,5GHz, în loc de patru nuclee la 1,4GHz, în trecut. Acest detaliu aparent minor se va reflecta într-o performanță de trei ori mai mare comparativ cu Raspberry Pi 3 Model B+. Saltul în performanță se datorează și memoriei LPDDR4, comparativ cu LPDDR2 în trecut.

Noul chipset grafic prezent pe placa de dezvoltare este un VideoCore VI GPU ce poate reda fără probleme conținut video 4K la 60 de cadre pe secundă în format HEVC. În plus, este suficient de abil încât să trimită semnal video pe două monitoare simultan la o rezoluție maximă 4K prin intermediul a două porturi microHDMI. Tot la capitolul conectică, pe lângă două porturi USB 2.0, sunt prezente în ecuație două porturi USB 3.0. Alimentarea cu energie electrică nu se mai face prin MicroUSB ca în trecut, ci s-a făcut tranziția la portul mult mai actual USB-C. Dacă preferi comunicațiile wireless, Raspberry Pi 4 vine la pachet cu Bluetooth 5.0, față de 4.2.

Prețul pentru Raspberry Pi 4 variază în funcție de cantitatea de memorie RAM care te încântă. Începi cu 1GB RAM la doar 35 de dolari (145 lei), la fel ca înainte. Dacă ai nevoie de 2GB RAM te costă 45 de dolari (185 lei), iar saltul până la 4GB RAM se reflectă într-un preț de 55 de dolari sau 227 lei.

Raspberry pi 4