12 apr. 2019 | 09:46

Rabla Plus: ce poți cumpăra cu bani de la stat în noul program

ACTUALITATE
Rabla Plus: ce poți cumpăra cu bani de la stat în noul program

S-a dat startul programului Rabla Plus, prin care poți să-ți cumperi o mașină nouă nepoluantă, ca să scapi de taxele pentru poluare. Programul este lansat în paralel cu Rabla Clasic care presupune tot achiziția unei mașini prietenoase cu mediul.

Rabla Plus a ajuns la a IV-a ediție, iar dacă te înscrii de azi, 12 aprilie, ai șansa să iei de la stat un voucher prin care primești o reducere pentru orice mașină electrică.

Începând de astăzi, ora 10:00, te poți prezenta la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul programelor Rabla și Rabla Plus.

Persoanele juridice pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu în vederea accesării celor două programe.

Rabla Plus 2019: ce mașini poți cumpăra și câți bani îți dă statul

Programul Rabla Plus îți permite achiziționarea de mașini pur electrice noi și de mașini noi electrice hibride.
Ecotichetul este în cuantum de:

  • 45.000 lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou pur electric;
  • 20.000 lei pentru achiziţionarea unei mașini noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 50 g/km.

În 2019, suma totală alocată din buget pentru Rabla Plus este de 93 de milioane de lei.

Rabla Clasic: câți bani primești pentru o mașină nouă care poluează

Programul Rabla Clasic a ajuns anul acesta la a XV-a ediție, iar Guvernul a alocat pentru acesta 320 de milioane de lei.
Din 2005 și până acum, au fost casate peste 500.000 de automobile vechi prin acest program și au fost achiziționate peste 300.000 de mașini noi care respectă normele de poluare în vigoare.

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al mașinii noi, în regim de funcţionare mixt.

În 2019, sunt acceptate automobilele al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km.

Dar, dacă îți cumperi o mașină echipată cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcţionare mixt, primești un ecobonus în valoare de 1.000 lei.

Dacă iei o mașină hibrid, ai șansa să primești un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

Vezi aici aplicația pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2018, destinată producătorilor auto validați (va fi disponibilă începând cu ora 10:00).