Care sunt punctele slabe ale cancerului, conform specialistilor

Care sunt punctele slabe ale cancerului, conform specialistilor

Oamenii de știință au încercat să „descompună” cancerul și să îi descopere slăbiciunile, pentru a găsi noi opțiuni de tratament.

O echipă de cercetători de la Wellcome Sanger Institute au reușit să dezactiveze fiecare instrucțiune genetică din 30 de tipuri de cancer. Astfel, au descoperit 600 de vulnerabilătăți, fiecare din ele putând fi un punct de plecare pentru posibile medicamente.

Acest studiu deschide orizontul pentru medicamentele împotriva cancerului personalizate. În prezent, tratamentele împotriva cancerului sunt mult prea intruzive – chimioterapia, de exemplu, poate afecta negativ corpul în timp ce luptă cu cancerul.

Printre cercetători s-a numărat și doctorul Fiona Behan. Mama ei a murit după ce a făcut cancer de două ori – prima tură de chimioterapie i-a distrus inima, astfel încât nu a mai avut putere pentru următoarea rundă de tratamente.

„Asta este atât de important pentru că momentan tratăm cancerul prin tratarea întregului corp al pacientului”, a zis Behan. „Nu țintim celulele canceroase în mod specific. Informația pe care am descoperit-o în acest studiu a identificat punctele slabe cheie din celulele canceroase, și ne va permite să dezvoltăm medicamente care să țintească cancerul și să lase țesutul sănătos teafăr”.

Cercetătorii au reușit să dezactiveze, cu ajutorul tehnologiei CRISPR, aproximativ 20.000 de gene din peste 300 de tumori crescute în laborator, corespunzătoare la 30 de tipuri de cancer. Din ele, 6.000 s-au dovedt a fi esențiale pentru supraviețuirea cancerului. Din ele, multe sunt deja baza dezvoltării unor tratamente noi pentru cancer, astfel încât cercetătorii au scurtat lista la 600 de posibile gene de luat în considerare pentru viitoarele medicamente.

„Această cercetare oferă niște puncte de plecare excelente, iar următorul pas va fi o analiză complexă a genelor care au fost identificate drept slăbiciuni în acest studiu, pentru a determina dacă într-o zi vor duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienți”, a explicat profesoara Karen Vousden, cercetătoarea șefă la Cancer Research UK.

Citește și:
Sursa: BBC
Etichete: