19 mart. 2019 | 16:30

Prototipul de iPhone despre care n-ai fi zis că va revoluționa telefonul

ACTUALITATE
Prototipul de iPhone despre care n-ai fi zis că va revoluționa telefonul
The Verge

Apple a lucrat la iPhone în secret timp de doi ani și jumătate, iar mulți angajați din companie nu știau cum arată și se refereau la el ca M68 sau Purple 2.

Steve Jobs a declarat pe 9 ianurie 2007 că „aceasta este ziua pe care o aștept de doi ani și jumătate” și a arătat lumii primul iPhone.

Apple voia să surprindă pe toată lumea și asta a înseamnat că mulți ingineri care au lucrat la primul iPhone nici nu știau cum va arăta. Pentru a proteja acest secret, Apple a creat un prototip special, o placă care conținea aproape tote componentele iPhone-ului.

Acum este pentru prima dată când publicul poate vedea acestă placă și ne dezvăluie astfel o bucată de istorie.

Primul iPhone era ca o placă de bază de PC

La o primă vedere, placa roșie M68 arată ca o placă de bază pe care o regăseai într-un PC de acum mai bine de zece ani de zile. Are dimensiunile potrivite, dar componentele sunt diferite decât cele pentru un PC. Astfel, inginerii care lucrau la proiect nu aveau nicio idee despre cum ar putea arăta produsul final.

Da, aici nu avem un cooler mare care să răcească procesorul și nici stick-uri de memorie pentru un PC, dar avem un serial connector, avem un port LAN pentru conectivitate și doi conectori mini USB care erau folosiți de ingineri pentru a obține acces la aplicațiile iPhone-ului și la procesor. Practic, inginerii Apple puteau folosi portul mini USB pentru a scrie cod pentru produs fără a-l vedea.

Restul plăcii prototipului este foarte diferit de un PC normal. În partea de sus poți vede un slot pentru SIM, două antene pentru Wi-Fi și conectivitate Bluetooth. Pe placă vedem procesoare de la Intel, Infineon, CSR, Marvell și Skyworks, iar asta ne arată cu câte companii Apple a trebuit să lucreze pentru a livra iPhone-ul.

În centrul plăcii vedem „inima” iPhone-ului – procesorul de aplicații (app processor) identificat ca Samsung K4X1G153PC. iPhone-ul avea două procesoare (app processor și baseband processor), iar cel baseband rula funcțiile de bază în timp ce app procesor era responsabil pentru rularea aplicațiilor ca iTunes.

Apple a folosit o memorie Samsung împreună cu un procesor ARM 620 Mhz pentru a rula sistemul de operare al iPhone.

Pe această placă este atașat chiar și un ecran, dar butonul Home nu este în partea de jos a dispozitivului, ci montat pe placă. De asemenea, butoanele Power și volum sunt atașate pe partea stângă a plăcii.

Practic, inginerii Apple puteau testa calitatea audio, sistemul de operare, aplicații și alte lucruri fără să vadă carcasa telefonului, fără să știe cum va arăta produsul.

Apple nu mai folosesește asemenea plăci pentru dezvoltarea iPhone-ului din prezent. Însă acest prototip ne arată câtă muncă și secretomanie a fost în jurul telefonului care avea să revoluționeze lumea.