Primul vaccin pentru prevenirea Ebola, certificat în Europa

Primul vaccin pentru prevenirea Ebola, certificat în Europa

Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, un vaccin pentru prevenirea infecțiilor cu Ebola pentru a fost aprobat pentru utilizare pe oameni.

Timp de câteva decenii, Ebola a fost clasificată ca fiind o boală care duce în mod inevitabil la decesul pacientului. Au existat câteva cazuri de persoane care s-au vindecat, dar acelea au fost excepții rare. Din fericire, cu ajutorul unor investiții semnificative în cercetare, a fost dezvoltat un vaccin care poate preveni aceste infecții și care poate fi folosit pe oameni.

Noul vaccin este intitulat Ervebo și tocmai a beneficiat de certificare pentru comercializare în Europa. Documentul cu pricina este intitulat ”conditional marketing autorization”. Vaccinul a fost realizat sub umbrela gigantului farmaceutic Merck. Este primul vaccin pentru Ebola aprobat de către Uniunea Europeană pentru utilizare pe oameni.

În faza incipientă, Ervebo a fost dezvoltat de Agenția pentru Sănătate Publică din Canada și de către Armata Americană în urmă cu aproximativ un deceniu. În 2014, când a apărut o epidemie de Ebola în Vestul Africii, Merck a dobândit drepturile de a dezvolta vaccinul mai departe și de a-l produce în masă.

Referința de mai sus intitulată ”conditional marketing authorization” este una foarte deosebită deoarece se adresează medicamentelor pentru cazuri care, până în acel moment, nu aveau o soluție. Cu alte cuvinte, testele și întregul proces de aprobare și certificare nu este la fel de stufos ca de obicei, plecând de la premisa că beneficiile sunt în mod inevitabil mai importante decât potențialele riscuri.

Chiar și așa, este important de reținut că testele preliminare au fost optimiste. Vaccinul s-a dovedit eficient în 100% din cazuri atunci când a fost testat în Guinea. Merck a donat mai mult de 250.000 de doze al vaccinului Organizației Mondiale pentru Sănătate (WHO). Producția în serie a vaccinului Ervebo, după primirea aprobării detaliate mai sus va începe în Germania în primul trimestru al anului viitor.