16 sept. 2019 | 11:32

Primul televizor 16K a fost creat și prețul e ceva de domeniul SF

ACTUALITATE
Primul televizor 16K a fost creat și prețul e ceva de domeniul SF

Televizoare Full HD, 4K și poate chiar 8K există deja. Prețurile sunt cumva de înțeles pentru 8K, în jurul a câteva zeci de mii de euro. Cât costă însă un televizor 16K? O avere și e o avere la care mulți oameni nici nu visează. Dar poate fi cumpărat.

„O fereastră către lume” – așa a fost caracterizat aceste televizor cu rezoluție 16K prezentat prima dată, drept concept, în aprilie 2019. La acea dată, televizoarele 8K abia începeau să fie listate în câteva magazine din lume, inclusiv în România.

Televizorul 16K are însă 19,2 metri pe 5,4 metri și e suficient de mare cât să „înghită” un întreg perete. Inițial acest televizor a fost prezentat la un centru de inginerie din Japonia. Experiența de vizionare pe care o ai cu un astfel de televizor e aproape de una în realitatea virtuală. De la dimensiune la rezoluție, reproduce și îmbunătățește radical conținutul.

Cât costă un televizor 16K, dacă vrei să cumperi unul?

Un televizor de tipul acesta, cu un panou Crystal LED, a fost anunțat de Sony la un preț de cinci milioane de dolari. Vestea mai bună e că televizorul poate face upscale la conținut de rezoluție mai mică (ceea ce era oricum necesar) și cel mai probabil nu va ajunge la un preț prea mic în următorii 10 ani.

Crystal LED poate livra un contrast de 1 milion la unu, cele mai bune niveluri de luminozitate, dar și o calitate a imaginii până acum crezută imposibilă. Deocamdată, televizorul e modular, în sensul că poate fi un televizor de 19,2 metri la rezoluție 16K sau unul de aproape cinci metri la rezoluție 4K.

E aproape la fel de luminos ca ecranul OLED de pe noul iPhone și nivelurile de negru sunt excelente. Prețul de cinci milioane de dolari e compus astfel: fiecare unitate 4K (compusă din 72 de module) costă circa 720.000 de dolari. Astfel, ecranul 16K având 576 de module ajunge la circa cinci milioane de dolari. Ca fapt divers, un singur modul costă 10.000 de dolari.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele