Primul joc video care poate fi folosit medical în tratarea unei probleme grave

Primul joc video care poate fi folosit medical în tratarea unei probleme grave

Doctorii ar putea prescrie de acum copiilor care suferă de ADHD un tratament cu jocuri video. Cum funcționează mai exact jocul care poate trata o astfel de problemă gravă de sănătate?

Jocul destinat copiilor cu ADHD este produs de Aliki Interactive Labs, iar înainte de a-l lansa pe piață cercetătorii au testat eficacitatea acestuia în cadrul unui studiu. În jur de 348 de copii cu vârste cuprinse între opt și 12 ani, diagnosticați cu ADHD, au jucat jocul timp de patru săptămâni.

În cadrul studiului, specialiștii au măsurat atenția și controlul inhibitor al copiilor, după care au comparat rezultatele obținute cu cele ale unor copii cărora li s-a „administrat” un alt joc video.

Îmbunătățirea sănătății prin gaming

Rezultatele au arătat că cei care au jucat jocul timp de patru săptămâni au înregistrat îmbunătățiri semnificative din punct de vedere statistic. Drept urmare, compania intenționează să-l trimită spre aprobarea sa, în scopuri medicale, la Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA, în America).

Însă, în ciuda rezultatelor obținute părinții și medicii încă sunt sceptici în privința capacității jocului de a trata probleme grave, precum boala ADHD. Așa că rămâne de văzut dacă clinicile și asiguratorii vor îmbrățișa produsul, chiar dacă va primi asigurarea. Asta pentru că jocul, nu a fost testat și în comparație cu medicamentele pentru ADHD sau cu psihoterapia și nu se știe care din cele trei este mai eficient.

Cum arată jocul video care tratează copiii cu ADHD? Ei bine, acest joc este disponibil în varianta pentru tabletă.

În cadrul jocului, participanții sunt trimiși pe un râu de la lavă topită unde traversează diferite peisaje, ca cel din Frozen, de exemplu, recompensându-i cu stele și puncte, pe măsură ce îndeplinesc sarcinile cerute. Iar potrivit specialiștilor de la Aliki această activitate stimulează rețelele neuronale ale jucătorilor. Și cum copiii sunt deja obișnuiți să folosească electronice, e doar un pas până la dezvoltarea mai multor jocuri de tipul acesta.

Citește și:
Etichete: