Premieră neobișnuită: gigantul care a renunțat la roboți pentru producție în favoarea oamenilor

Premieră neobișnuită: gigantul care a renunțat la roboți pentru producție în favoarea oamenilor

În timp ce majoritatea companiilor de producție încearcă să-și optimizeze fluxul de activități cu roboți, Adidas a făcut exact opusul.

Când vine vorba de încălțăminte sport, Adidas este compania de referință pentru această categorie de produse. Gigantul cu pricina are o lungă istorie în domeniu și a încercat întotdeauna să fie înaintea trendului când vine vorba de adoptarea unor noi materiale și de introducerea unor mecanisme de producție.

Se pare însă că nu toate schimbările au fost în bine. Altfel nu se explică motivul pentru care două fabrici Adidas de tip Speedfactory vor fi închise în Ansbach, Germania și Atlanta, SUA. Ca referință, Speedfactory este termenul pe care l-a folosit producătorul pentru a face referință la centrele de producție dominate de roboți. În aceste uzine, nu găseai aproape niciun angajat tradițional.

Ambele fabrici de încălțăminte care au fost create împreună cu specialistul nemțesc în plastic Oechsler vor fi închise până cel târziu pe 20 aprilie 2020, se arată într-un comunicat de presă al Adidas. În același context, gigantul a insistat pe faptul că o parte dintre mecanismele implementate inițial în Speedfactory vor fi adoptate de către doi furnizori din Asia, unde forța de muncă este tradițional mai ieftină. Respectiva schimbarea va avea loc înainte de finele acestui an.

Folosind aceste tehnologii de o eficiență sporită, Adidas va crea în continuare încălțăminte sport, dar a anunțat într-o manieră destul de abstractă că, pentru prima oară, va realiza ”modele în alte categorii de produse”.

În teorie, când au fost introduse, fabricile guvernate de roboți erau menite să aducă producția de încălțăminte Adidas înapoi în vest și să micșoreze dependența companiei de furnizorii asiatici. În același timp, producătorul a sperat că va micșora costurile, atât pe partea de fabricație, cât și de producție. Modelele realizate în Speedfactory sunt Futurecraft MFG (Made ofr Germany), AM4 (Adidas Made For) și câteva modele realizate în colaborare cu DJ Kittens și JaQuel Knight.

Citește și: