15 mai 2019 | 09:05

Portrele create de „roboți” îți vor da bătăi de cap în următorii ani

ACTUALITATE
Portrele create de „roboți” îți vor da bătăi de cap în următorii ani

Inteligența artificială devine din ce în ce mai talentată în generarea de portrete umane care par cât se poate de reale.

Pe de o parte, asta este bine, pentru că efectele din filme și din jocurile video devin mai bune și mai realiste. Pe de altă parte, nu e deloc bine, pentru că asta dă frâu liber propagandei, pornografiei și materialelor jurnalistice false. Tocmai de aceea, doi oameni de știință de la University of Washington au creat un site, Which Face Is Real.

Acest site este menit să te antreneze să îți dai seama ce fotografii sunt de fapt construite de un algoritm și ce fotografii sunt reale. Practic, trebuie să alegi dintre două poze, puse una lângă alta, pe cea care crezi tu că este reală, iar site-ul îți va spune dacă ai ales corect sau nu.

Site-ul a apărut în februarie, la puțin timp după lansarea site-ului This Person Does Not Exist. În cazul acestui site, tot ce trebuie să faci era să dai refresh în continuu, de fiecare dată apărând pe ecran chipul unei alte persoane – doar că acea persoană nu există, fața ei fiind generată de un algoritm de inteligență artificială.

Toate fețele de la This Person Does Not Exist sunt realizate de o inteligență artificială de tip GAN realizată de cei de la Nvidia. Detaliile fine, precum urma rămasă după bărbierit, pistruii și porii sunt atât de convingătoare, încât nu ai avea de unde să știi că în poze nu sunt persoane reale dacă nu ți-ar spune cineva acest lucru.

Dar să revenim la Which Face is Real. Pentru a-ți da seama de ce persoană este reală, trebuie să fii atent la detalii – păr care arată dubios, ochelari asimetrici, urechi nefirești, bijuterii neclare și altele asemenea. De asemenea, fundalul este un element cheie în identificarea pozelor reale, deoarece imaginile generate de inteligența artificială par să aibă uneori fundaluri haotice.

În orice caz, site-ul servește drept un reminder pentru faptul că în viitor vom avea de a face cu din ce în ce mai mult conținut generat de inteligența artificială, care ar putea să ne păcălească dacă nu suntem atenți.