10 oct. 2019 | 13:13

Pinguinii imperiali au ajuns în pericol din cauza încălzirii globale. Cât de mare e problema?

ȘTIINȚĂ
Pinguinii imperiali au ajuns în pericol din cauza încălzirii globale. Cât de mare e problema?

Încălzirea globală amenință cu dispariția o altă specie de animale marine. Este vorba despre pinguinii imperiali despre care se știe că sunt cele mai rezistente păsări marine de pe planetă.

Oamenii de știință avertizează că dacă nu se vor lua măsuri pentru a opri efectele încălzirii globale, până la sfârșitul secolului jumătate din numărul pinguinilor imperiali vor dispărea. Pentru a evita ca acest scenariu să devină realitate, specialiștii vor ca aceste specii de păsări să între pe lista „animalelor vulnerabile”, pentru a beneficia de mai mult ajutor.

„Numărul pinguinilor imperiali va scădea dramatic, se vor pierde de la 50% la 70% din ei până la sfârșitul acestui secol, ca rezultat al încălzirii globale”, a declarat Doctorul Phil Trathan, expert în pinguini la British Antarctic Survey.

Pinguinii imperiali sunt în pericol din cauza încălzirii globale

Principala amenințare pentru pinguini provine de la schimbările survenite în calota de gheață a Antarcticii, care vor afecta creșterea și hrănirea puilor. În plus, din cauza calotelor glaciare care se topesc într-un ritm alert, puii ar putea fi forțați să ajungă în apă înainte de a fi pregătiți pentru această etapă.

Potrivit calculelor efectuate de specialiști, numărul pinguinilor imperiali ajunge la 250.000 de perechi. Însă, pentru a ajuta acest număr de pinguini să supraviețuiască trebuie să găsim cât mai repede soluții pentru restabilirea climei globale, altfel numărul acestora va începe să scadă dramatic.

„Pinguinii imperiali sunt păsări foarte rezistente. Trec prin ierni grele şi continuă să se întoarcă în fiecare an la locurile lor de împerechere pentru a-şi creşte puii.” a declarat Dr. Michelle LaRue. „Pinguinii imperiali folosesc banchize joase şi plate, cum ar fi cele de la marginea Antarcticii, pentru a depune ouă şi pentru a-şi creşte puii”.

Pe lângă pinguinii imperiali, încălzirea globală mai amenință cu dispariția și alte specii de animale precum: urșii polari, țestoasele, urșii koala, focile, etc.