Ce pensie ai avea dacă nu ai da Statului 25% din salariu

Ce pensie ai avea dacă nu ai da Statului 25% din salariu

Ce pensie ai avea atunci când ieși la pensie dacă nu ai fi obligat să contribui la pilonul I? Ce sumă ai avea dacă ai pune cei 25% în pilonul II?

Asta s-a întrebat Claudiu Nasui, deputat pentru București din partea USR, și a venit și cu un răspuns, iar acesta nu este unul bun pentru Stat.

Statul îți ia mulți bani pentru pensie, ești taxat cu 25% CAS (contribuțiile de asigurări sociale) doar pentru pensie. Dacă un român care muncește 35 de ani cu cotizare fixă pe salariu mediu, el va avea o pensie de 1100 de lei. Asta după ce a muncit toată viața pe un salariu aproape triplu.

Același român, dacă ar fi contribuit exact aceiași 25% CAS la pilonul 2 de pensii, ar fi avut o pensie de 5,654 de lei pe lună. Adică aproape dublu de cât a avut salariu, potrivit calculelor lui Claudiu Nasui.

Cum e posibil să ai o pensie de 5,654 de lei în România

Ipoteza care stă la baza calcului este: salariu mediu de 5105 lei pe lună/brut (salariu mediu) din care a plătit cota standard de CAS și a fost salarizat 35 de ani, cât este stagiu de cotizare. La vârsta de 65 de ani, românul are o speranță de viață de 16,7 ani, conform datelor Eurostat, adică va trăi până la 81,7 ani. Randamentul fondului de pilon II este de 2,82%, iar asta face ca aceea pensie să fie de 5,654 de lei.

„Evident că dacă românul nostru a muncit mai mult de 35 de ani (ceea ce e cazul pentru marea majoritate) va avea și mai mult. Dar, din motive de prudență, să zicem că nu a muncit decât 35 de ani”, precizează Nasui.

„În sistemul de stat plătim mult și primim foarte puțin. Banii nu se investesc, nu se pun deoparte. Politicienii stabilesc cine cât plătește, până la ce vârstă, după care cine ce primește (unii sunt „speciali”, dar să nu intrăm în asta acum)”, scrie Claudiu Nasui pe pagina sa de Facebook.

El consideră că dacă vrem un sistem de pensii sustenabil atunci trebuie să mergem înspre pilonul II.

Citește și:
Etichete: