Revoluția în medicină: organele transparente și printate 3D

Revoluția în medicină: organele transparente și printate 3D
Sursa foto: Michael Dalder/Reuters

Cercetătorii din Germania au reușit să creeze organe umane transparente cu ajutorul unei tehnologii noi, iar acesta este un pas semnificativ pentru industria medicală.

Organele printate 3D deja nu mai sunt o noutate, dar încă dau bătăi de cap oamenilor de știință. Spre exemplu, la începutul lui 2019, o echipă de la ETH, condusă de studentul doctorand Nicholas Cohrs, a realizat ceea ce ei spun că este prima inimă artificială creată din materiale moi cu ajutorul unei imprimante 3D. Astfel, mecanismul de pompare funcționează datorită ventriculelor de silicon, care pompează exact precum cele ale unei inimi reale.

Până acum însă, organele printate aveau o problemă – le lipseau structurile celulare detaliate ale celor reale, pentru că erau construite doar în baza unor reprezentări tomografice sau de rezonanță magnetică. Cercetătorii germani de la Ludwig Maximilians University din Munich, conduși de Ali Erturk, au dezvoltat o tehnică prin care, cu ajutorul unui solvent, pot crea organe umane, cum ar fi creierul și rinichii. Organele sunt scanate cu ajutorul laserelor într-un microscop, permițând cercetătorilor să le observe întreaga structură, de la vasele de sânge la locația fiecărei celule.

„Putem vedea unde este localizată fiecare celulă în organele umane transparente”, a subliniat Erturk. „Și apoi le putem replica în exact același mod, folosind tehnologii de bioprintare 3D pentru a crea un organ real funcțional. Așadar, cred că suntem mult mai aproape de un organ uman real pentru prima oară acum”.

În primă fază, Erturk și echipa lui vor să facă un pancreas bioprintat în următorii doi-trei ani și un rinichi în următorii cinci-șase ani. Mai apoi, vor urma testările pe animale, pentru a afla dacă acestea ar putea supraviețui cu organele artificiale. Dacă acele teste se dovedesc a avea succes, vor urma altele noi, doar că pe oameni. Cercetătorii speră ca testele clinice să începe în cel mult zece ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Star