Orbii vor putea ”vedea” cele mai faimoase tablouri: cum este posibil

Orbii vor putea ”vedea” cele mai faimoase tablouri: cum este posibil

Din momentul în care ți-ai pierdut vederea, nu prea ai ce căuta într-un muzeu în care majoritatea lucrărilor sunt însoțite de mesajul ”Nu atingeți”. Un nou proiect vrea să remedieze această situație neplăcută pentru orbi.

Proiectul Unseen Art are un scop nobil în spate. Vrea să ajute oamenii orbi sa cu diverse probleme de vedere să se poată bucura de opere clasice de artă, unele dintre cele mai faimoase pe care le găsești în muzee sau diverse galerii. Acest lucru va fi posibil prin imprimare 3D și o campanie de finanțare pe IndieGoGo.

Tehnologia pentru proiectul inițiat de Marc Dillion există deja. Diferența constă în faptul că, până acum, nu a fost aplicată pe artă. Din clipul promoțional de mai jos, scopul proiectului este cât se poate de clar. ”Imaginează-ți că nu știi cum arată zâmbetul Mona Lisei sau floarea soarelui de Van Gogh. Imaginează-ți că ai auzit oameni vorbind despre ele și știi că există, dar nu le-ai putut experimenta de unul singur. Pentru milioanele de oameni orbi, aceasta este realitatea.”, explică inițiatorul Unseen Art.

Pentru ca un tablou clasic 2D să fie transformat într-o lucrare imprimată 3D sunt folosite tehnici de imagistică în trei dimensiuni și o soluție de imprimare pe bază de nisip pentru a crea modele de înaltă calitate, la scară, care pot fi afișate în muzee. ”Ar fi ceva revoluționar să faci oamenii orbi să meargă în galerii de artă. Nevăzătorii le disprețuiesc pentru că nu este nimic de atins acolo.”, a adăugat Marc.

În această fază, Unseen Art project strânge bani pentru a crea o platformă online pentru artiști, pe care să-și înscrie modelele 3D. Imediat după, oricine are o imprimantă 3D poate crea acasă o versiune 3D de Mona Lisa. ”Împlicăm artiști din fiecare colț al planetei pentru a recrea tablouri clasice în 3D, iar modelele vor fi partajate gratuit.” Dacă vrei să te implici activ în această inițiativă, poți accesa pagina de IndieGoGo a Unseen Art.