Orange lansează o platforma pentru startup-uri dedicată proiectelor IoT

Orange lansează o platforma pentru startup-uri dedicată proiectelor IoT

Orange lansează Live Objects, o platformă securizată care acoperă principalele funcționalități necesare unui proiect de tip IoT (Internet of Things), care gestionează dispozitivele conectate și analizează datele colectate.

Live Objects este o soluție multi-protocol și este compatibilă cu diferite tehnologii de comunicații, de la 2G/3G/4G, la cele dedicate senzorilor IoT,  de tipul LTE-M.

Platforma nu este pentru mine sau pentru tine, ci se adresează tuturor companiilor, indiferent dacă e vorba de un startup sau de o corporație.  Cei de la Orange spun că este scalabilă, astel încât poate fi folosită atât de startup-uri și IMM-uri, dar și de companii mari ce activează atât în domenii industriale, cât și în sfera serviciilor.

Live Objects permite integrarea de noi dispozitive și folosirea datelor culese de acestea, necesare pentru aplicațiile de afaceri.

Datele colectate prin dispozitivele conectate pot fi vizualizate și procesate atât în dashboard-ul Live Objects, cât și în aplicațiile partenerilor, prin intermediul API-urilor. În acest sens a fost dezvoltată o aplicație care permite virtualizarea datelor agregate în Live Objects, date ce provin din surse multiple.

În luna noiembrie 2018, Orange a lansat prima rețea națională de tip low-power, LTE-M (Long Term Evolution for Machines), cu acoperire în 3137 de localități.

Platforma Live Objects și rețeaua LTE-M au fost testate prin proiecte pilot realizate împreună cu BOX2M, unul dintre startup-urile din Orange Fab, pentru a testa funcționalitățile pentru diferite industrii: energie și smart city.

Astfel, BOX2M a instalat în Alba-Iulia și Constanța o soluție de management al energiei electrice, ce acoperă cerințele de tip dispecerat energetic ale unei autorități publice. Transmisia principală este realizată prin rețeaua LTE-M Orange, având și o conexiune secundară prin GSM.

Sistemul BOX2M permite identificarea rapidă a unor fenomene precum dezechilibrul între fazele de alimentare ale sistemului de iluminat public, provocat de o încărcare inegală în diverse etape istorice de dezvoltare ale sistemului, sau de depăşiri ale parametrilor standard de calitate ai energiei electrice în anumite intervale orare, ce pot afecta direct durata de funcţionare a echipamentelor conectate.

De asemenea, se pot extrage cu ușurință rapoarte pentru managementul energetic. Acestea sunt esențiale pentru estimarea cu precizie ridicată a consumului şi pentru reducerea facturii de achiziţie a energiei.