Operatorii telecom care renunță la vânzarea noilor telefoane Huawei

Operatorii telecom care renunță la vânzarea noilor telefoane Huawei

Cei mai mari operatori telecom din această țară vor să renunțe la a mai vinde noile telefoane Huawei către clienții acestora.

Operatorii telecom sunt jucători extrem de importanți pentru producătorii de telefoane. În primul rând, în foarte multe țări cele mai multe smartphone-uri sunt vândute prin intermediul operatorilor în schimbul abonamentelor. În al doilea rând, magazinele operatorilor reprezintă un loc de expundere și un loc unde consumatorii pot încerca produsul înainte de a decide dacă să-l achiziționeze.

De aceea, această veste nu este una deloc bună pentru Huawei. Cei mai mari trei operatori telecom din Japonia și-au anunțat intenția de a nu mai vinde smartphone-urile lansate recent de producătorul chinez.

Compania chineză este văzută de SUA ca fiind un risc de securitate și și-a sfătuit partenerii și aliații, precum Japonia, să nu mai cumpere echipamente de rețelistică de la Huawei. Recent, Donald Trump a dat un decret prin care interzice companiilor americane să mai facă afaceri cu Huawei.

Și alți operatorii din alte țări vor renunța la telefoanele Huawei?

Operatorii telecom s-au autosesizat și NTT Docomo, cel mai mare operator din țară, a anunțat că ia în considerare oprirea vânzărilor noilor telefoanelor Huawei, în timp ce rivalul KDDI Corp a spus că nu va mai aduce noile smartphone-uri P30 în portofoliu, iar YMovile, operat de SoftBank, a făcut un anunț similar. Totuși, cele trei companii nu au precizat dacă vor opri vânzările tuturor telefoanelor Huawei în viitor.

Aceste măsuri indică miza pentru Huawei, ce a depășit Apple în topul celor mai mari producători de telefoane, se află pe o traiectorie ascendentă și amenința poziția de lider a Samsung.

Dacă interdicția impusă de Trump rezistă, atunci producătorul chinez de telefoane va trebui să cumpere diferite componente (precum sticla de protecție a ecranelor) de la alți furnizori decât cei din prezent, dar și să folosească un alt sistem de operare, diferit față de Android. Se pare că Richard Yu, șeful Huawei Consumer Business, ar fi declarat pentru un portal din China că această alternativă la Android ar fi gata, cel mai devreme, în această toamnă.

Citește și:
Sursa: Bloomberg