Planeta nouă din Sistemul Solar pe care o poți boteza chiar tu

Planeta nouă din Sistemul Solar pe care o poți boteza chiar tu

Acum zece ani, oamenii de știință au descoperit o nouă planetă în sistemul nostru solar, doar că nici acum nu are vreun nume – în afară de cel de identificare, 2007 OR10.

Astronomii care au descoperit această planetă, Meg Schwamb, Mike Brown și David Rabinowitz, au acum nevoie de ajutor pentru a-i găsi un nume. Ei au anunțat acest lucru într-un articol publicat de The Planetary Society.

De regulă, International Astronomical Union se ocupă cu denumirea planetelor. De data aceasta, IAU a realizat o selecție de nume, din care tu trebuie doar să alegi și să votezi. Toate opțiunile au fost asociate cu creaturi mitologice care reflectă proprietățile fizice ale planetei 2007 OR10. Astfel, variantele sunt cele de mai jos:

  • Gonggong – Acesta este numele unui zeu chinez al apei, care are părul roșu și o coadă precum un șarpe. Este cunoscut pentru faptul că, în mitologia chineză, ar cauza haos, ar provoca inundații și ar înclina pământul
  • Holle – Este numele unei zeițe europene iernatice a fertilității, renașterii și femeilor. Este considerată patroana abilităților gospodărești.
  • Vili – Aceasta este o zeitate nordică. Povestea spune că alături de frații săi, Odin (da, acel Odin, tatăl lui Thor din Avengers) și Vé, l-a învins pe gigantul de gheață Ymir, iar din corpul lui Ymir a construit întregul univers.

Planeta fără nume a fost descoperită pe 17 iulie, în anul 2007. Pe atunci, cercetătorii căutau corpuri cerești în centura Kuiper. Astfel, au descoperit 2007 OR10. Această planetă este mai mică decât Pluto, dar este suficient de mare pentru ca gravitația să o facă să fie rotundă. Astfel, se califică drept planetă pitică, după cum arată The Planetary Society.

Dacă vrei să ai și tu o șansă să joci un rol în denumirea unei planete nebotezate, o poți face AICI. Voturile vor fi luate în considerare până pe 10 mai (din păcate, până atunci nu ai de unde să știi care este opțiunea favorită a celor care votează).

Citește și:
Sursa: CNN