03 mai 2019 | 14:10

Dacă ai probleme cu hackerii în România, poți suna la acest număr

ACTUALITATE
Dacă ai probleme cu hackerii în România, poți suna la acest număr

Era nevoie sau nu. Acum țara noastră are un număr unic de urgență și pentru incidente de securitate cibernetică.

Da, dacă ai astfel de probleme poți să ceri ajutorul autorităților. Persoanele fizice, firmele, dar și instituțiile publice din România vor putea raporta astfel de incidente la numărul unic de urgență 1911. Serviciul este disponibil din 2 mai 2019.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice, potrivit ZF.ro

„Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor, care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România – frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc.) cu efecte negative majore în plan economic şi personal“, a adăugat Petrescu.

Securitatea cibernetică, problematică pentru români

România se află pe locul opt în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile. În 2018, numărul de atacuri malware pe mobil s-a dublat. Atacurile au ajuns la 116,5 milioane în comparație cu 2017, când numărul acestora a fost de 66,4 milioane. Și asta doar pe mobile.

Inițiativa este una bună, dar cum te-ar putea ajuta autoritățile dacă ți-a blocat cineva calculatorul cu un malware de tip ransomware? Pentru firme ar putea fi util deoarece vei putea știi cum a fost compromis sistemul, ce date ți-au fost furate și cât de gravă este problema.

Oricum ar fi, acum ai la dispoziție un număr de telefon dacă ai probleme de securitate cibernetică. Va fi interesant de văzut câte persoane vor suna și vor indica probleme banale precum infectarea cu un virus, obținut în urma vizionării unui conținut nepotrivit.