20 feb. 2019 | 08:33

Noul modem Qualcomm face minuni pe 5G, dar nu neglijează vechile rețele

ACTUALITATE
Noul modem Qualcomm face minuni pe 5G, dar nu neglijează vechile rețele

Nu avem încă rețele 5G funcționale de care să te bucuri, dar Qualcomm se află la a doua generație a modemului său compatibil cu ele. Acesta este intitulat X55 și suportă viteze de până la 7Gbps.

Fără prea mult tam-tam, Qualcomm a anunțat a doua generație a modemului din portofoliu pentru compatibilitatea cu rețele 5G. Acesta va fi construit printr-un proces de fabricație pe 7 nanometri și ar trebui să-și găsească loc în multe dintre smartphone-urile de top ce vor fi lansate în a doua jumătate a acestui an.

qualcomm 5g x55 modemQualcomm X55 reprezintă un upgrade important față de ”bătrânul” X50. O comparație detaliată între cele două se poate vedea în captura de ecran de mai sus din comunicatul oficial. Un lucru este sigur, noul modem va fi compatibil cu vechile rețele LTE, dar și cu tehnologiile 3G și 2G pe cale de dispariție.

Un alt beneficiu tehnologic al noului chipset ține de compatibilitatea cu ambele tipuri de conexiuni 5G mmWave pentru lățime de bandă mai mare și sub-6GHz pentru acoperire sporită. Micuțul cip ar trebui să facă viața mai ușoară celor ca lansează smartphone-urile atât pentru chinezi, cât și pentru europeni, deoarece funcționează la fel de bine pe rețelele TDD și FDD.

Pe rețeaua mmWave, modemul operează pe 2×2 MIMO pentru a cuprinde un spectru maxim de până la 8000 MHz pentru o viteză maxim teoretică de până la 7Gpbs la download și 3Gbps la upload. Pe frecvențele mai mici de 6GHz operează pe o frecvență maximă de 100MHz și 4×4 MIMO.

Pentru că marea masă a utilizatorilor vor profita de avantajele sale pe o rețea tradițională 4G LTE, este îmbucurător că ar trebui să simți și acolo o îmbunătățire. Viteza maximă de download pe LTE cu noul Qualcomm X55 ar trebui să fie de 2,5Gbps, în timp ce pe upload s-ar putea să prinzi 0,3Gbps, în condiții ideale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele