Nokia 9, subiect de scandal: poză „mincinoasă” în clipul de promovare

Nokia 9, subiect de scandal: poză „mincinoasă” în clipul de promovare

Nokia 9 PureView se anunță drept telefon de vis fie și doar pentru numărul de camere foto. Cele mai multe informații despre el le-am aflat dintr-un video de promovare. Totuși, în același clip s-ar putea să nu fie poze chiar trase cu telefonul.

Ca specificații, Nokia 9 PureView e un high-end. Clipul de mai jos îl prezintă cu Qualcomm Snapdragon 845, 6 GB de memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare, dar și Android Pie prin programul Android One de la Google. Asta-i asigură cel puțin două actualizări majore.

Mai mult, Nokia 9 ar avea și un ecran de 6 inci 2K+ și suport HDR10 pentru videouri. De asemenea, scannerul de amprente ar fi integrat în ecran, cam cum ne așteptăm de la toate telefoanele high-end din 2019. Altfel, „magia” e în cele cinci camere foto.

Pe camere e și bazată mare parte din videoul de mai sus, doar că s-ar putea ca nu tot ce-i în clip să fie adevărat. Dan Pandrea a observat și a scris pe blogul său că una dintre poze clar nu e făcută cu Nokia 9 PureView.

Mai precis, e vorba de cadrul cu muntele Kirkjufell din Islanda. Cadrul respectiv e al lui Kamil Kalbarczyk și a fost publicat pe Unsplash. Și nu, el n-a folosit un telefon, ci o cameră foto mirrorless Sony A6300, după cum arată informațiile despre imagine. Imaginea a fost publicată pe site pe 12 decembrie 2018.

Nokia 9 PureView foto Unsplash
Comparație între cele două cadre

Mai ciudat e că în 2012, când Nokia încă era Nokia, pentru modelul Lumia 920 compania a folosit o cameră profesională ca să filmeze clipul de promovare, deși mesajul era că doar telefonul a fost folosit.

Ce s-ar fi putut întâmpla? Până când Nokia 9 PureView nu va fi anunțat oficial, nu vom ști nimic sigur. E foarte posibil ca acest clip să fie doar un demo pentru distribuire internă, iar cei care l-au creat pur și simplu au folosit poze stock ca să își prezinte conceptul. Dacă HMD Global, compania care controlează brandul Nokia pe telefoane, chiar va publica acest clip, așteaptă-te la un scandal total inutil pentru un telefon care se vrea excelent pe foto-video.