De ce se apucă NASA să sape o peșteră uriașă în suprafața Lunii

De ce se apucă NASA să sape o peșteră uriașă în suprafața Lunii

NASA va începe să sape o peșteră în suprafața Lunii chiar în locul unde au aterizat primii oameni pe Lună. Va trimite un robot special care va face, din nou, istorie.

NASA își îndreaptă din nou atenția către Lună pentru că încă avem multe de descoperit acolo. Deși au trecut 50 de ani de la aselenizarea omului, trimiterea altor astronauți pe Lună, chiar și cu tehnologiile actuale, încă pare un țel greu de atins.

Unde va săpa NASA peștera

NASA vrea să trimită în schimb,din 2020, un robot capabil să sape o peșteră adâncă de sute de metri în scoarța lunară. Cercetătorii au gândit și locul unde se va desfășura proiectul: chiar pe locul unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună, adică în regiunea denumită Marea Liniștii.

Săpăturile se vor face în decursul mai multor ani, în funcție de posibilități, dar, în principiu, se va săpa cât de mult se va putea.

Ultima dată, cei doi astronauți s-au întors de pe Lună cu mostre de la suprafață, dar acum, oamenii de știință de la NASA vor să studieze satelitul natural al Pământului până în străfundurile sale, strat după strat.

La fel cum am aflat atâtea despre planeta pe care locuim, adică prin săpături arheologice, aceeași metodă ar trebui aplicată și în cazul Lunii. În fond, n-ar trebui să fie prea diferită de Pământ, doar e „ruptă” din „trupul” său, nu? Cel puțin, asta spune o teorie științifică despre formarea Lunii.

De ce are nevoie NASA de o groapă uriașă pe Lună

Acest proiect a fost prezentat în cadrul celei de-a 50-a ediții a Lunar and Planetary Science Conference.

Azi, se cunoaște din observații că sunt deja zeci de gropi în Marea Liniștii. Aceasta s-a format în urmă cu miliarde de ani prin erupții vulcanice, iar prin răcire, lava s-a transformat într-o câmpie bazaltică de un cenușiu mai închis decât restul suprafeței.

Multe dintre gropile cunoscute sunt cât un teren de fotbal și suficient de adânci cât să „înghită” clădiri întregi. În momentul răcirii lavei, au mai rămas și goluri în adâncime, iar când „tavanul” s-a prăbușit, s-au format aceste gropi uriașe.

NASA vrea să trimită robotul Moon Diver pentru a săpa o groapă asemănătoare, Scopul principal este de cercetare, dar, la fel de bine ar putea servi și ca adăpost pentru echipamentul astronauților sau împotriva radiațiilor cosmice, a meteoriților mici, a efectului dăunător al prafului selenar sau a diferențelor de temperatură dintre noapte și zi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: smithsonian