Cum a ajuns omul pe Lună, în imagini nemaivăzute până acum

Cum a ajuns omul pe Lună, în imagini nemaivăzute până acum
Sursa foto: Statement Pictures for CNN Films/Neon.

În ianuarie 2019, documentarul Apollo 11, realizat de Todd Douglas Miller, va avea premiera la Sundance Film Festival, în onoarea celebrării a 50 de ani de când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe Lună.

Miller dorea, cu ocazia acestei aniversări, să realizeze un documentar despre misiunea Apollo 11 care să nu se bazeze pe aceleași imagini vechi. Așadar, a discutat cu Dan Rooney, de la National Archives and Records Administration. Rooney i-a spus astfel că există materiale NASA de format mare care nu au mai fost analizate până acum.

Cu ajutorul arhivistului, Miller a reușit să facă rost de materiale nemaivăzute. „Colecția e formată din aproximativ 165 de surse de materiale, care acoperă misiunile de la Apollo 8 la Apollo 13”, a zis acesta. „Până acum, am identificat 61 din 165 ca fiind imagini care au legătură directă cu misiunea Apollo 11, incluzând pregătirile pentru misiune ale astronauților, lansarea, recuperarea și tururile și prezentările de după misiune ale astronauților”.

Problema care apărea era că Miller nu avea proiectoarele de 60 de milimetri pentru a pune pe ecran acele materiale și nici echipamentul de a le transfera în mediul digital. Magazinul de postproducție Final Frame l-a ajutat pe producător cu acest lucru. Odată ce imaginile au devenit disponibile, Miller și Rooney le-au analizat. „Fălcile noastre căzuseră la pământ”, a spus Miller despre imaginile grozave pe care le vedeau.

Printre imaginile descoperite se numărau mai multe cadre cu astronauții Armstrong și Aldrin, cu fețele îngreunate de complexitatea sarcinii care îi aștepta. Pentru Miller și Rooney, era ca și cum ar fi descoperit filme vechi de familie de la diverse evenimente – doar că familia era America, filmele aveau calitate cinematografică, iar evenimentele erau unele din cele mai importante din istoria omenirii.

Toate aceste imagini nemaivăzute vor putea fi admirate în documentarul Apollo 11, care va analiza evenimentele dintre 16 și 24 iulie 1969 – adică acea călătorie care i-a trimis pe Armstrong și Aldrin pe Lună și i-a adus înapoi pe Pământ, în siguranță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Vanity Fair
Etichete: