23 aug. 2019 | 13:59

Modulul care ar putea ajuta astronauții să se adapteze la viața din spațiu

ACTUALITATE
Modulul care ar putea ajuta astronauții să se adapteze la viața din spațiu

Călătoria în spațiu afectează foarte tare corpul uman, iar soluții pentru o mai bună adaptare a acestora se caută constant.

Noi misiuni către Lună și Marte sunt mai aproape decât ai impresia, iar NASA se pregătește intens pentru asta.

Sierra Nevada Corporation este o companie americană producătoare de echipament aerospațial. Într-o colaborare cu NASA, americanii au construit un prototip pentru un modul care ar urma să fie trimis în spațiu și să vină în ajutorul astronauților.

Din punct de vedere al dimensiunii acest modul reprezintă o treime din dimensiunea Stației Spațiale Internaționale: are un diametru de opt metri și un volum intern de 300 de metri cubi. Partea interesantă e că este unul gonflabil și poate fi redimensionat pentru diferite scopuri. Ar putea urma să servească drept locuință pentru astronauți în timpul transportului către planeta Marte.

Modulul ar putea fi trimis în spațiu în anul 2020

Prototipul a fost construit în cadrul unul proiect mai amplu al NASA. Acesta se numește NextSTEP și ar putea avea implicații foarte mari pentru misiunea din 2020, prin care NASA speră să trimită astronauți în spațiul cosmic. În acest sens, agenția spațială a pornit o competiție în care mai multe companii vor concura pentru construirea unui habitat care va ajunge în spațiu. În esență, acesta va susține și transporta astronauții în misiuni de lungă durată în spațiu.

Este și cazul modulului construit de Sierra Nevada Corporation, care este una dintre cei șase finaliști ai competiției. Datorită designului său, modulul ar putea fi locuit de astronauți pentru o călătorie de aproximativ șase luni către Marte.

Ca parte a programului, astronauții vor petrece trei zile evaluând condițiile prototipului dezvoltat de Sierra Nevada Corporation, dar și pe cele ale celorlalte module, construite de ceilalți cinci finaliști.

Rămâne de văzut care dintre acestea va câștiga și care va contribui la următoarea misiune din spațiu a agenției spațiale americane.