Metoda extraordinară prin care cercetătorii vor să foreze asteroizi în spațiu

Metoda extraordinară prin care cercetătorii vor să foreze asteroizi în spațiu

Oamenii de știință lucrează acum la un nou experiment în spațiu care le-ar putea face viața mai ușoară în misiunile viitoare.

O agenție spațială încearcă să găsească modalități mai ușoare prin care să poată fora rocile în spațiul cosmic. Experimentul se numește BioRock iar pentru acesta, cercetătorii apelează la ajutorul unor organisme destul de neobișnuite. Vor folosi bacterii pentru a munci în locul lor.

Pe Pământ, bacteriile pot extrage mineralele din roci. De data aceasta, cercetătorii urmăresc să afle dacă microbii pot duce la capăt acest proces și în spațiu, în condiții de gravitație complet diferite față de cele de pe planeta noastră. Pentru moment, cercetătorii nu știu exact ce efect va avea microgravitația asupra microbilor.

Cum funcționează experimentul BioRock din spațiu

Bacteriile au ajuns la Stația Spațială Internațională pe data de 27 iulie, la bordul unei capsule SpaceX Dragon. Pentru experiment, oamenii de știință au trimis în spațiu 18 tipuri de bacterii. Totuși, nu de unele singure, ci fiecare tip însoțit de bazalt, un tip de rocă vulcanică de culoare închisă. Printre microbii trimiși în spațiu se numără, de exemplu, unul care se găsește într-o zonă foarte aridă, Platoul Colorado sau o bacterie care poate tolera chiar expunerea la metale grele.

Astfel, înțelegerea felului în care microbii interacționează cu acestea și modalitatea prin care extrag elemente din roci în condiții de microgravitație le va arăta dacă gravitația scăzută afectează în vreun fel abilitatea acestor microorganisme.

Cei implicați în experiment spun că BioRock vrea să folosească microbi pentru a face mai posibilă prezența umană în spațiu.

Pe termen lung, reușita acestui experiment ar putea permite umanității să transforme rocile spațiale în sol cultivabil, atât pe Lună, cât și pe Marte. Acest lucru va fi foarte util pentru viitoarele așezări umane pe care Elon Musk sau Jeff Bezos visează să le construiască în viitor.

Citește și:
Sursa: Space