Materialul textil care se schimbă în funcție de temperatura corpului tău

Materialul textil care se schimbă în funcție de temperatura corpului tău

Este o tactică bună să te îmbraci cu mai multe haine astfel dacă îți este cald poți să dai ceva jos, dacă îți este frig poți să mai pui ceva pe tine. Cum ar fi dacă nu ar mai trebui să faci asta? Cum ar fi dacă haina de pe tine ar putea detecta dacă îți este prea cald sau prea frig și să ajusteze temperatura?

Îți spun eu: ar fi prea tare! Și nu este imposibil. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit să creeze un material textil unic ce este capabil să se schimbe în funcție de temperatura corpului tău. Dacă îți este prea cald atunci materialul îi permite pielii tale să se răcorească mai repede, iar dacă îți este frig atunci face în așa fel încât să păstreze mai multă căldură.

Materialul, descris într-o lucrare de cercetare publicată în Science, poate gestiona activ cantitatea de radiații infraroșii (căldura) care trece prin el. Oamenii de știință au realizat o țesătură compusă din fibre polimetrice acoperite cu nanotuburi de carbon. Fierele se expandează și se comprimă în funcție de cantitatea de căldură și umiditate.

Așadar atunci când țesătura detectează transpirația de pe piele, fierele își modifică forma și lasă mai multă căldură să treacă astfel permite răcirea rapidă a pielii. Opusul se întâmplă când țesătura se răcește, iar firele se întorc la forma originală, ce păstrează mai bine căldura.

„Corpul uman este un radiator perfect. De-a lungul timpului singura modalitate de a regla acest radiator era de a pune sau de a da jos haine. Acestă țesătură schimbă radical lucrurile”, spune Min Ouyang, co-autor al cercetării.

Din păcate, acest material nu va ajunge prea curând în îmbrăcămintea pe care o cumperi de la mall.  Dacă încorporarea unor astfel de materiale în hainele obișnuite ar putea fi posibilă înseamnă că în viitor am putea vedea astfel de haine la vânzare, probabil pe segmentul de lux

Citește și:
Sursa: BGR
Etichete: