Mașinile autonome riscă să omoare o anumită categorie de pietoni

Mașinile autonome riscă să omoare o anumită categorie de pietoni

Un studiu arată că mașinile cu sisteme inteligente de frânare automată sunt un adevărat pericol în trafic. Asta pentru că nu pot identifica pietonii atât de eficient pe cât susțin producătorii acestora.

Specialiștii de la Asociația de asistență rutieră a șoferilor (AAA) din SUA au realizat un studiu pentru a vedea cât de eficiente sunt în trafic mașinile cu sisteme inteligente de frânare. Iar rezultatele au arătat că aceste sisteme au împiedicat lovirea pietonilor în mai puțin de jumătate din situațiile reale.

Astfel, potrivit datelor obținute de AAA, copiii au fost salvați de sistemul de frânare inteligent în doar 11% din cazuri. Important de precizat ar fi faptul că, specialiștii au analizat în cadrul studiului patru modele de mașini fabricate în 2019 (Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 și Toyota Camry), care sunt dotate cu sisteme de frânare automată.

Mașinile cu sistemele inteligente de frânare automată nu detectează așa cum ar trebui pietonii

Înainte de a ajunge la această concluzie, specialiștii au testat cele patru tipuri de mașini menționate mai sus, pe străzile din California dar și pe autostrăzi. De asemenea, s-au folosit de niște manechine pentru a simula prezența pietenonilor pe treceri. Rezultatele testelor au arătat că șoferul nu a apăsat pedala de frână decât atunci când a lovit „pietonul”.

Însă, ceea ce este cel mai grav este că mașina nu a dat semnale de avertizare șoferului în privința reducerii vitezei. Iar situați s-a dovedit a fi cu mult mai gravă pe parcursul nopții, dar măcar în acest caz, sistemul l-a avertizat pe șofer că este nefuncțional.

„Niciodată să nu vă bazați pe sistemul de frânare automată la impact”, a comunicat AAA șoferilor. „Aceste sisteme sunt mai degrabă o măsură suplimentară de siguranță decât principala modalitate de a evita un accident”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: