Mașinile moderne pot fi furate în câteva zeci de secunde. Ce tactică folosesc hoții

Mașinile moderne pot fi furate în câteva zeci de secunde. Ce tactică folosesc hoții

Mai multe modele de mașini moderne, Ford, Audi sau BMW, pot fi furate în zeci de secunde, iar hoții exploatează această vulnerabilitate.

Mai multe modele de mașini noi pot fi furate foarte ușor prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de pornire fără cheie (keyless). Acest sistem le permite șoferilor să pornească și să conducă mașina, fără ca aceștia să fie nevoiți să scoată cheia din buzunar.

Jurnaliștii de la What Car? au testat metoda de furt pe șapte modele de mașini cu sisteme de pornire fără cheie și au reușit să obțină acces în câteva zeci de secunde.

Un automobil DS 3 Crossback și un Audi TT RS au fost furate în zece secunde, iar un Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE în 30 de secunde.
BMW X3 xDrive20i M Sport (2018) a fost furată în 60 de secunde, însă doar dacă funcția „smart key” era activată. Ford Fiesta 1.0 Ecoboost 140 ST-Line X a fost furată tot în 60 de secunde, dar tot când smart key era activată și un Mercedes A-Class A220 AMG a fost furat în 50 de secunde, în aceleași condiții.

Modelul în care jurnaliștii au intrat în 20 de secunde, dar pe care nu l-au putut conduce a fost Land Rover Discovery SD6 306 HSE.

Cum se fură o mașină modernă în doar câteva zeci de secunde

Hoții lucrează în echipă și fură o mașină ce este parcată în fața casei. Un infractor ține un dispozitiv aproape de mașină (acesta sporește smenalul destinat cheii), în timp ce celălalt hoț se apropie de casă cu un alt dispozitiv care transmite un semnal către cheie, iar astfel sistemul este păcălit.

Apoi hoțul poate intra în mașină și o duce la dezasamblat, apoi o vinde pe piese.

Unii producători au implementat tehnologia motion detection pentru a preveni astfel de probleme și chiar funcționează, iar cei de la What Car? nu au reușit să conducă mașinile cu astfel de tehnologie.

Totuși, puține automobile vin dotate cu o asemenea funcție.

Citește și:
Sursa: BBC
Etichete: