Vehiculul SF pe care francezii vor să-l arunce în luptă, la propriu

Vehiculul SF pe care francezii vor să-l arunce în luptă, la propriu

Arquus, o firmă de securitate franceză, și Volvo, producătorul suedez de automobile, și-au unit forțele pentru a crea acest autovehicul unic.

Numele bestiei este Scarabée (Cărăbuș) și poate merge în față sau în spate, dar și în lateral, precum un crab. Din păcate, nu vei putea folosi acest autovehicul să schimbi benzile ca într-un joc video deoarece Scarabée este destinat militarilor.

Scopul Arquus este dezvoltarea unui vehicul militar blindat care să fie rapid, foarte mobil și rezistent. Acest model are două motoare (diesel și electric), poate fi controlat de la distanță și poate căra echipament de până la două tone.

Scarabée este varianta francezilor a Humvee-ului american și un candidat pentru a înlocui vehiculele blindate ale armatei franceze până în 2025.

Autovehiculul cântărește 6,6 tone (gol), iar caroseria mașinii este rezistentă la gloanțe, explozii și mine. Încap patru persoane în interior și Scarabée poate atinge o viteză de 120 km/h, ceea ce înseamnă că oferă 60 de cai putere pe tonă, de trei ori mai mult decât Humvee-ul.

Pentru accelerație are nevoie de ambele motoare, dieselul de 300 cai putere și de cel electric de 103 cai putere. Accelerația ar fi suficient de rapidă, cât să permită evitarea unei rachete antitanc. Mașina poate străbate o distanță de aproape 1000 de kilometri cu un plin, în timp motorul electric duce mașina doar 10 kilometri.

După cum ziceam, mașina se poate deplasa ca un crab în lateral. Asta înseamnă că poate să se ferească de mine și se poate întoarce foarte repede. Acest lucru este posibil doarece poți controla direcția tuturor celor patru roți în același timp. „Poți să te apropii de inamic fără să vii cu fața sau să te întorci cu spatele la el. De asemenea, acest mod de deplasare ți-ar fi util pentru zonele cu teren accidentat”, a spuns un reprezentant al companiei franceze.

Pe acoperișul autovehicului poți să montezi mai multe tipuri de arme, inclusiv unele anti tank cu rază medie de acțiune. Dacă asta nu era îndeajuns, mașinii i se poate atașa și o remorcă care permite transportarea a altor patru tone de echipament.