Mașina futuristă mai bună decât Tesla: merge pe hidrogen și elimină apă

Mașina futuristă mai bună decât Tesla: merge pe hidrogen și elimină apă

În efortul de a proteja mediul înconjurător într-o manieră cât mai eficientă, un designer auto a creat Rasa, o mașină care funcționează cu hidrogen.

Ideea unei mașini cu hidrogen este departe de a fi una nouă. Până și BMW avea un astfel de prototip în urmă cu aproximativ trei decenii. Din păcate, niciun astfel de autoturism nu a ajuns să poată fi achiziționat la scară largă, din cauza costurile exorbitante de producție. Din fericire, o echipă mică din Țara Galilor a făcut efortul de a crea o nouă astfel de mașină pe care, cu un pic de noroc, s-ar putea să o conduci. 

rasa riversimpleMașina din imaginile alăturate este creația celor de la Riversimple, un producător din Țara Galilor. Compania a luat întregul concept al unei mașini cu hidrogen și l-a pereceput ca pe o provocare. Fondatorul Riversimple este Hugo Spowers, iar el și-a propus să nu mai folosească benzină niciodată, încă de acum un deceniu.

În ultimii 10 ani, activitatea lui Spowers a gravitat în jurul realizării unei mașini cu hidrogen. Cu mâinile lui, a desenat și asamblat o mare parte din Rasa, un autoturism a cărui greutate totală este cu 40 de kilograme mai mare decât bateria unui Tesla Model S.

nDesignul general al mașinii este destul de futurist. Are portiere de tip fluture care se ridică în sus, la fel ca în cazul multor mașini sport de top. Funcționează exclusiv pe bază de hidrogen și oxigen, iar alimentarea durează doar câteva minute. Emisiile de carbon sunt egale cu zero din partea acestui mijloc de transport. Singurul lucru pe care îl elimină este apă.

Rasa de la Riversimple folosește un sistem de propulsie electric care se alimentează atât din reacția hidrogenului cu oxigenul, cât și din frânare. Ultra condensatoarele nu risipesc niciun strop de energie cinetică. Momentan, mașina nu este de vânzare, dar poate fi închiriată, de la câteva zile, la câteva săptămâni sau luni, conform celor de la Topgear.

Citește și: