Celulele unui mamut au fost readuse la viață după 28.000 de ani

Celulele unui mamut au fost readuse la viață după 28.000 de ani

Descoperirea făcută cu ajutorul acestui mamut ar putea conduce la o posibilă readucere la viață a speciilor de animale dispărute acum mult timp.

Celulele unui mamut lânos care au murit acum 28.000 de ani au fost parțial reactivate în celule de șoareci.

Descoperirea arată că celulelor moarte de zeci de mii de ani le poate fi indusă activitate biologică. O echipă condusă de Kazuo Yamagata, un biolog de la Kindai University din Japonia, a reuit să extragă celule de la mamutul Yuka, descoperit în 2010 pe coasta strâmtorii Dmitry Laptev.

Yuka fusese îngropată în permafrost, un strat de pământ înghețat care a permis ca pielea, blana, creierul și alte țesuturi moi ale animalului să rămână intacte. Datorită condiției foarte bune, echipa de cercetători a reușit să extragă 88 de celule din țesutul muscular al acestuia.

Celulele acestui mamut au fost apoi implantate în ovocite de șoareci, celulele ovariene implicate în dezvoltarea embrionară. Din zecile de celulele implantate, cinci au dat semne de activitate. Deși nu s-au divizat, acestea au trecut prin etapele precursoare ale diviziunii celulare.

„Acest lucru sugerează că, în ciuda anilor care au trecut, activitatea celulară încă poate avea loc și părți ale acesteia pot fi recreate”, a declarat Kei Miyamoto, membru al echipei de cercetare.

Aparent, reactivarea celulară, într-o anumită măsură, pare a fi posibilă. Această descoperire ar putea reprezenta primul pas în încercarea clonării animalele dispărute. Totuși, asta nu înseamnă că oamenii de știință vor reuși să reînvie prea curând specia de mamut dispărută.

„Până acum, multe studii s-au concentrat pe analizarea ADN-ului fosilelor și nu dacă acesta încă funcționează. [..] Încă mai trebuie să vedem diviziune celulară. Trebuie să recunosc, suntem foarte departe de recrearea unui mamut”, a mai adăugat Miyamoto.

O altă echipă de cercetători a încercat același lucru acum 10 ani. Aceștia au folosit celule de la un mamut dispărut acum 15.000 de ani. Totuși, aceștia nu au reușit să obțină activitate celulară în cadrul experimentului.

Citește și:
Sursa: Motherboard
Etichete: