Experiment pe lupi și câini: care animal este mai generos

Experiment pe lupi și câini: care animal este mai generos
Sursa foto: Facebook / Wolf Science Center Österreich

Cel mai probabil ți-e mult mai frică de un lup decât de un câine, dar un experiment a arătat că cel dintâi este ceva mai prietenos decât celălalt.

Cercetătorii au folosit ecrane tactile pentru a vedea diferențele dintre câini și lupi. Potrivit experimentului, lupii sunt mai predispuși să ajute decât sunt câinii.

Cercetarea a fost condusă de Rachel Dale, cercetător al comportamentului animalelor la Wolf Science Center din Viena.

Există două teorii legate de comportamentul câinilor. Unii cercetători susțin că „generozitatea” câinilor vine de la strămoșii acestora, lupii. Pe de altă parte, alții au propus teoria conform căreia abilitățile sociale au fost învățate de către câini ca urmare a domesticirii acestora de către om.

Pentru a testa aceste ipoteze, echipa de cercetători a creat un experiment. Și-a propus să afle care dintre cele două specii este mai prietenoasă.

Cum s-a desfășurat experimentul pe lupi și câini

Cercetătorii au instruit nouă lupi și șase câini să interacționeze cu un touchscreen.

Sistemul era simplu: ecranul afișa un simbol care, odată apăsat, distribuia mâncare animalului care nu avea acces la ea. Animalele trebuiau să atingă cu nasul ecranul pentru a decide dacă vor să ofere mâncare fie unui lup, fie unui câine.

Rezultatele au fost destul de surprinzătoare. Lupii au apăsat simbolul de pe ecran de mult mai multe ori decât câinii pentru a distribui mâncare unui alt animal. Câinii au fost mult mai puțin generoși decât lupii.

Pe de altă parte, lupii au fost mult mai predispuși să-i recompenseze pe ceilalți membri ai propriei haite decât pe lupii necunoscuți, în timp ce câinii nu au făcut diferența între prieteni și străini.

Așadar, studiul a confirmat teoria conform căreia câinii și-au moștenit generozitatea de la strămoșii lor, lupii.

Procesul de domesticire ar putea chiar să fi dăunat abilităților sociale ale câinilor. Rachel Dale susține că deși câinii sunt crescuți să fie prietenoși, aceștia se bazează pe oameni pentru mâncare, pe când lupii depind de haită pentru a supraviețui.

Sursa: Motherboard