Trei români participă la Olimpiada Geniilor. Ce au făcut să ajungă acolo

Trei români participă la Olimpiada Geniilor. Ce au făcut să ajungă acolo
Sursa foto: Tribuna.ro

Trei liceeni de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, în SUA. Tinerii vor reprezenta România cu două invenții.

Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică şi formează echipa herotech. Cei trei tineri au realizat două invenții: un robot și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Robotul nu este unul simplu, ci unul capabil să salveze oamenii dintr-un incediu, fără să pună în pericol viața salvatorilor. Robotul creat de cei trei elevi din Sibiu are un braț care se poate prelungi, cu care pot fi scoși oamenii din clădiri cuprinse de flăcări, fără ca pompierii să fie nevoiți să-și riște viața.

Invențiile care au dus liceeni la Olimpiada Geniilor

A doua invenție va fi prezentată în cadrul secțiunii science-innovation și constă într-un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Acesta va putea controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei rețele de senzori. Cei trei liceeni au creat sistemul bazându-se pe bariere în infraroșu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care mai ține și evidența numărului de persoane din încăpere.

Ideea este ca acest sistem să asigure lumină doar atunci când o persoană are nevoie. Ei au participat cu acest proiect la un concurs în țară unde au prezentat macheta, dar în SUA trebuie să demonstreze cum funcționează și să aibă și o aplicație de mobil. În SUA ei vor demonstra cum două dispozitive montate pe uşă pot număra câţi oameni sunt într-o încăpere, le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără să apese pe vreun întrerupător.

„Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi’, arată cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor.

Citește și:
Sursa: Digi24
Etichete: