18 nov. 2019 | 14:12

Leul, în cădere liberă: de ce se depreciază în fața euro și ce legătură are cu Black Friday

ACTUALITATE
Leul, în cădere liberă: de ce se depreciază în fața euro și ce legătură are cu Black Friday

Moneda națională e în cădere liberă. Leul s-a depreciat puternic în raport cu euro și a ajuns la minimul ultimilor ani. Există, însă, câteva explicații oferite de specialiști pentru această depreciere. De care ar trebui să ții cont dacă ai rate în euro sau plătești chirie în moneda europeană.

Leul se depreciază accelerat. Moneda națională a atins un nou minim, luni, potrivit cursului de referință afișat de BNR la ora 13:00. Un euro era cotat la 4,7729 lei. Joi și vineri, cursul s-a menținut la 4,7669 lei/euro, respectiv 4,7667 lei/euro.

De precizat, însă, că moneda națională a avut fluctuații destul de interesante pe tot parcursul anului, după cum poți vedea mai jos. Leul a avut o poziție mai bună în raport cu euro pe perioada verii, iar precedenta depreciere abruptă fusese înregistrată la sfârșitul lui ianuarie, imediat după ce Guvernul adoptase Ordonanța 114.

Evoluție leu-euro 2019 / Sursa: investing.com

Evoluție leu-euro 2019 / Sursa: investing.com

De ce se depreciază leul

Nu ai cum să nu observi că leul s-a depreciat încă de la începutul lunii septembrie, când scena politică de la București a început să devină agitată. Au urmat căderea Guvernului Dăncilă, apoi instalarea unui nou Guvern și acum perioada alegerilor prezidențiale. Din septembrie și până acum, leul a pierdut aproximativ cinci bani, potrivit Mediafax.

Nu pare mult la prima vedere, dar dacă ai rate de câteva sute de euro, s-ar putea să resimți la buzunar. Chiar dacă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susținea că fluctuațiile altor monede din regiune sunt și mai mari, câteva motive de îngrijorare există. Mulți economiști cred că un euro ar putea ajunge, anul viitor, la peste 4,8 lei. Mai ales dacă se produce și un deranj economic la nivel mondial. În cazul unei recesiuni sau crize, monedele vulnerabile sunt cele mai expuse. Și este și cazul României.

BNR susține că una dintre cauzele deprecierii leului este faptul că România importă mai mult decât exportă. Deficitul comercial este mai mare decât cel de anul trecut, raportal la aceeași perioadă. Iar asta se simte, spune Robert Croitoru, consultant fiscal, pentru Digi24.

„Avem o dată un factor politic, care vrem, nu vrem, ne influențează, avem o cădere de Guvern și alegeri prezidențiale care i-au bulversat pe cetățeni. Apoi avem Black Friday, care este în plin avânt, marile lanțuri au început unele de săptămâna trecută și toți jucătorii mari din piață au făcut importuri pentru a se aproviziona. Clar a pus o presiune pe leu. BNR este un jucător activ pe piață, nu există problema să nu intervină. Încearcă să își facă jocurile și să protejeze leul”