08 dec. 2019 | 13:55

Lăutarul român care a prins un spion în comunism și a cerut o recompensă bizară

ACTUALITATE
Lăutarul român care a prins un spion în comunism și a cerut o recompensă bizară

În România comunistă din 1960 era destul de greu să te remarci ca muzician, iar acest violonist a primit permisiunea să înregistreze un album este foarte neobișnuit.

Ion Petre Stoica era un violonist de la țară care a plecat la București, în speranța că va reuși să se impună pe piața de nunți. Numai că, pe atunci, aceasta era domniată de lăutarii din zonă, așa că n-a prea avut succes. S-a mutat apoi la Constanța, în speranța că-și va face un renume acolo, și a început să cânte prin restaurante.

Violonistul a putut înregistra primul său album, ca răsplată pentru prinderea unui spion

Într-o seară, cânta pe o terasă și a observat o persoană suspectă în apropiere pe care a dus-o apoi la secția de poliție. Atunci, forțele de ordine și-au dat seama că acea persoană era, de fapt, un spion pe care îl căutau de multă vreme. Ca mulțumire, autoritățile s-au oferit să-i dea o mașină, o casă sau orice altceva și-ar fi dorit Stoica. Violonistul a refuzat obiectele materiale. Totuși, a avut o cerință pentru autoritățile din România: să-l lase să înregistreze un album la Electrecord, casa de discuri deținută de stat. De altfel, pe atunci, aceasta era singura casă de discuri din România. Spera că, în acest fel, va reuși să se facă cunoscut în București.

Astfel, în 1969, înregistrează primul sau album la Electrecord, ca răsplată pentru că a ajutat la arestarea unui spion american. Rezultatul a fost unul extrem de bun. Albumul

Un an mai târziu, se mută din nou la București, unde începe să colaboreze cu marii lăutari ai vremii. Stoican își alcătuiește apoi o orchestră, din care au ajuns să facă parte 13 muzicieni notabili.

Povestea acestuia a ajuns și la celebrul post de radio din Statele Unite, National Public Radio (NPR). Poți asculta povestea acestuia și un fragment din muzica sa aici.