FOTO Cazinoul din Constanța îți arată delăsarea românilor

FOTO Cazinoul din Constanța îți arată delăsarea românilor

Constanța ar fi un oraș sterp fără fostul primar Radu Mazăre și afacerile cel puțin chestionabile ale bogaților din zonă, fără mare și fără cazinoul său celebru. Fotografiile realizate de un francez au ajuns virale, dar odată cu ele și delăsarea de care au dat dovadă autoritățile în protejarea acestui monument.

Mențiunea editorului: articolul a fost publicat pe 4 iulie 2015. A fost actualizat pe 21 februarie 2017, ca să-ți aducă aminte că în trei ani lucrurile încă nu s-au schimbat.

„Într-o călătorie pe care am făcut-o recent în România, am avut șansa să fotografiez clădirea abandonată a cazinoului din Constanța. Într-o clădire ca o perlă care veghează peste Marea Neagră, aici veneau bogații Europei ca să petreacă toată noaptea”, scrie Romain Veillon despre clădirea părăsită pe malul mării. În ciuda stării actuale, cazinoul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale României și un element iconic pentru Constanța.

Acesta a fost construit începând cu anul 1905 și inaugurat în luna august a anului 1910. În zona în care se află astăzi a mai fost, între 1880-1902, o construcție de lemn, unde se desfășurau spectacole de teatru, baluri, era loc de relaxare pentru turiști. Inițial, planurile sunt realizate de arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, iar Daniel Renard trebuie să continue lucrarea.

[readmore]

El renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui mix de motive decorative care încarcă și mai mult clădirea. Lucrări de restaurare și modernizare ale cazinoului au fost efectuate în anul 1937 de către proiectantul Daniel Renard.

Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură, vitralii. Lucrările au durat un an de zile.

Poți urmări alte proiecte de-ale lui Veillon pe site-ul său sau pe pagina de Facebook. Articolul cu galerie foto atașată a apărut întâi pe Bored Panda.

Cazino: http://romainveillon.com/2015/05/le-casino-de-constanta/

Posted by Romain Veillon on Thursday, May 21, 2015

Citește și: