Johann Sebastian Bach, celebrat de Google: modul inovativ în care a fost aniversat compozitorul

Johann Sebastian Bach, celebrat de Google: modul inovativ în care a fost aniversat compozitorul

Prin intermediul celui mai nou Google Doodle, gigantul din Mountain View îl aniversează astăzi pe Johann Sebastian Bach. Marele compozitor s-a născut în urmă cu 334 de ani, pe 21 martie 1685.

Google face eforturi la fiecare câteva zile să-ți ofere un Doodlle creativ pe pagina principală a motorului de căutare. Multe dintre aceste sunt doar niște poze sau animații simple. Pentru Johann Sebastian Bach însă, compania americană a făcut un efort semnificativ.

Cel mai nou Google Doodle va intra în istorie prin utilizarea inteligenței artificiale în procesul de creație. În locul unei animații, te confrunți cu un joc care îți stimulează creativitatea și te ajută, pentru câteva momente, să te transformi într-un compozitor.

Începi prin a te familiariza cu conceptul de armonie muzicală și continui prin plasarea unor note pe un portativ. Imediat după, notele cu pricina sunt transformate într-o formă simplificată a unei piese muzicale folosind rețele neurale dezvoltate de Google. Practic, notele tale plasate aleatoriu ajung să fie ”armonizate”.

Johann Sebastian Bach s-a născut la 21 martie 1685, în localitatea Eisenach, Germania, fiind fiul lui Johann Ambrosius Bach, muzician de curte. Frecventează școala gimnazială din Eisenach și apoi liceul din Ohrdruf. Aici studiază latina, greaca, literatura, istoria și muzica. Simultan deprinde, sub supravegherea tatălui său, mânuirea viorii, și, ajutat de fratele său Johann Christoph, a clavecinului și a orgii. Muzica pentru orgă a constituit o preocupare de-a lungul întregii sale vieți (avea să compună circa 250 de lucrări pentru orgă, peste 150 de corale pentru orgă). Compoziția o învață cu Herder, cantorul bisericii din Ohrdruf, conform Agerpres.

Johann Sebastian Bach a avut 20 de copii, de la două soții. La vârsta de 21 de ani s-a căsătorit cu verișoara sa, Maria Barbara. Aceasta i-a dăruit șapte copii. În 1720, Barbara a decedat și, la doar câteva luni după, Bach s-a recăsătorit cu Anna Magdalena Wulken. Cântăreața i-a dăruit alți 13 copii.